Thuiswerken: meer tijd om te koken (of juist niet)? | Natuur & Milieu

Thuiswerken: meer tijd om te koken
(of juist niet)?

Door de uitbraak van het coronavirus blijven we steeds vaker thuis. Naast thuiswerken, tv-kijken, schoonmaken, lesgeven en het aanpakken van klusjes, lijken we steeds meer tijd door te brengen in de keuken. Sterker nog, patentbloem is al sinds het begin van de intelligente lockdown bijna nergens meer te verkrijgen. Zijn we massaal aan het bakken geslagen? De populariteit van uitgebreider koken en bakken lijkt de laatste weken toegenomen. Juist nu is er meer tijd om een gerecht te maken dat normaal gesproken ‘te veel’ tijd kost. Zo vullen we de ruim(er) beschikbare tijd toch een beetje op een leuke manier in, en/of compenseren we waar eerder geen tijd voor was. Maar nu we meer tijd hebben om zelf te koken, biedt dat ook de kans om te kiezen voor gezondere gerechten die zowel goed zijn voor jezelf, als voor het klimaat.

Maar hoe kan je thuis aan de slag met gezondere en duurzame gerechten? Wij zetten een aantal tips, trucs en initiatieven voor je op een rij, zodat je thuis aan de slag kan met het bereiden van lekkere en gezonde gerechten.

Oogstseizoen biedt verse kansen

Het oogstseizoen is weer begonnen en daarom heb je voor je gerechten een ruimere keuze uit lokale en seizoensgebonden producten. Nu de lente weer is aangebroken is het bijvoorbeeld weer tijd voor groente als aardperen, prei en asperges. Inspiratie nodig voor het bereiden van seizoensgroenten in april? Op onze site vind je een lekker recept voor asperge-risotto of ravioli. Of neem een kijkje op kookblogs zoals Gezond Aan Tafel of Culy. Hier vind je genoeg inspiratie om aan de slag te gaan met seizoensgroenten.

Groente en fruit die niet in dit seizoen in Nederland groeien, worden vaak ingevlogen uit verre landen met veel CO₂-uitstoot tot gevolg. Daarom is het van belang om te kiezen voor groente uit het seizoen, die je het liefst dicht bij huis koopt of – nu je toch meer thuis bent – misschien wel zelf kweekt. Op deze manier weet je waar je voedsel vandaan komt en verklein je je ecologische voetafdruk.

Support your locals

Door de coronacrisis hebben veel ondernemers en boeren het lastig, aangezien een groot deel van hun afzetmarkt (de horeca) stilligt. Hierdoor is het juist nu van belang om deze ondernemers te steunen en lokaal producten te kopen als je dat kunt. Zijn de eieren op in de supermarkt? Loop dan eens binnen bij een lokale ondernemer of agrariër om de hoek. Op de website GoodFoodClub kun je lokale, duurzame ondernemers vinden bij jou in de buurt. Ook is het platform Support Your Locals opgericht om lokale initiatieven een handje te helpen. Lokale ondernemers kunnen zich hier aansluiten, jij koopt er een leuke box of voedselpakket en zij krijgen zo alsnog de kans om hun producten te verkopen.

Experimenteren met plantaardige ingrediënten

Nu we meer tijd hebben om te koken hebben we ook meer ruimte om te experimenteren, bijvoorbeeld met verschillende plantaardige ingrediënten. Plantaardige ingrediënten, zoals peulvruchten zijn een gezonde en duurzame keuze. Ze hebben minder klimaatimpact dan vlees of vis. Wil je thuis aan de slag met het bereiden van veganistische gerechten? Probeer dan eens deze makkelijke burger van bonen en quinoa of maak jouw eigen veganistische ragout van kikkererwten en paddestoelen! Kijk voor meer inspiratie op de website van Zo kan het ook. Hier vind je verschillende lekkere en gezonde recepten met plantaardige ingrediënten.

Creatief met restjes

Misschien heb je de afgelopen weken stiekem gehamsterd en heb je nu een voorraadkast vol staan. Maar wat ga je doen met al deze producten? Het is belangrijk om zo min mogelijk weg te gooien: die gehamsterde rijst, pasta en andere producten moeten uiteindelijk ook gegeten worden. Ook kan het dat je na een lekkere maaltijd nog restjes over hebt. Een halve courgette, een stuk kipfilet of een portie rijst. Wees creatief met restjes en laat je inspireren door bijvoorbeeld deze soeprecepten (perfect voor restjes!) of download de Left2Cook app. Deze app laat zien welke gerechten je kan maken met de ingrediënten die je nog in huis hebt. Heb je echt geen inspiratie en heb je veel groenterestjes? Bak dan eens een quiche, hierin kan je zoveel groente kwijt als je wilt en is ook nog eens erg lekker.

Tijd om te koken? Ik niet!

Wat nu als je nog steeds hard aan het werk bent: in de zorg of thuis in combinatie met de zorg voor je kind(eren)? Laat dan het denkwerk en het boodschappenlijstje aan iemand anders over en bestel bijvoorbeeld een maaltijdbox. Koken doe je dan nog steeds zelf, maar de voorbereiding besteed je uit. Maaltijdboxen zorgen voor heel wat variatie op je bord en sommige initiatieven leveren ook nog eens lokale en seizoensgebonden producten. Kies bijvoorbeeld voor een maaltijdbox van Support Your Locals, van EkoMenu (voorheen bekend als Willem & Drees) of bestel een keer een streekbox bij Rechtstreex. Met behulp van de bijgevoegde receptenkaartjes bereid je snel en gemakkelijk een gezonde maaltijd. Uit eigen onderzoek van HelloFresh (ook een maaltijdbox) bleek dat je gemiddeld 30 procent minder voedsel versplit wanneer je een gerecht uit een maaltijdbox bereid: je krijgt immers alles in de juiste porties aangeleverd.

Ontdek wat jij nog meer kunt doen

Op onze website vind je nog veel meer lekkere recepten om uit te proberen, tips tegen voedselverspilling en informatie over de klimaatimpact van eten.

 

Door Iris de Ligt

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor