Sporen zonder grenzen | Natuur & Milieu

Sporen zonder grenzen

Treinreizen in Europa is niet zo gemakkelijk. Wij leggen je uit wat er volgens ons moet veranderen.

Met de trein naar Boedapest, Bratislava of Barcelona. Lekker genieten van het uitzicht. Maar zo’n treinreis boeken is nog een flinke puzzel. Dat kan en moet beter.

Hoe komt het toch dat de trein pakken in Europa zoveel ingewikkelder is dan vliegen? En wat kunnen spoorwegmaatschappijen leren van de luchtvaart? Natuur & Milieu richtte, samen met jonge professionals uit de spoorsector (de Jonge Veranderaars), Train2EU op. Samen bedachten we een aantal oplossingen. Zoals een Europese 9292 voor reisinformatie, in de vorm van een app. En één digitaal loket waar je alle treinreizen in Europa kunt boeken. Of een Europese OV-chipkaart, zodat je met één haal langs de paal overal kunt in- en uitchecken. Deze zaken zijn op nationaal niveau wel geregeld maar worden problematisch zodra je de grens over wilt. Want spoorwegmaatschappijen zijn grotendeels staatsbedrijven die zich vooral op de binnenlandse reiziger richten.

Spoortop

Afgelopen zomer was er een internationale spoortop in Rotterdam. Dit werd georganiseerd door Train2EU in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Voor het eerst kwamen de ministers van de Beneluxlanden en Duitsland, met in hun kielzorg ambtenaren, gevestigde spoorwegmaatschappijen én jonge ICT- en softwarebedrijven, bijeen om over oplossingen te praten. De vier landen tekenden een intentieverklaring waarin ze beloven beter samen te werken om internationale treinreizen makkelijker te maken voor de reiziger. ‘Dankzij Train2EU durven we weer creatief te zijn’, zei staatssecretaris Dijksma in haar vlammende openingsspeech.

trein reis

HappyRail

Tijdens de spoortop werd ook de Erasing Borders Award uitgereikt. Dit is een award voor het meest innovatieve idee om het de internationale reiziger makkelijker te maken. Deze eer viel ten deel aan HappyRail. Dit is een website waar je binnenkort alle treinkaartjes voor Europa makkelijk kunt reserveren en boeken. HappyRail is gelieerd aan de Treinreiswinkel, een specialist voor internationale treintickets.

Actieplan

De komende maanden smeedt
Train2EU een brede coalitie met bedrijven en overheden. Het doel daarvan is om een actieplan te ontwikkelen voor sporen zonder grenzen. Treinreizen blijft de meest milieuvriendelijke manier voor langeafstandsreizen binnen Europa en een goed alternatief voor de auto en het vliegtuig. Maar om internationaal reizen met de trein echt aantrekkelijk en concurrerend te maken, moet het simpeler en voordeliger worden gemaakt. Dankzij de spoortop zijn er nu grensoverschrijdende samenwerkingen gestart om dit te bereiken. Spoorwegmaatschappijen uit Duitsland en de Benelux slaan de handen ineen om te experimenteren met slimme diensten voor reizigers. Daarmee is een grenzeloos Europees treinnetwerk weer een stapje dichterbij.

klimaatvriendelijk reizen

Prachtige vakantiebestemmingen met de trein als alternatief voor verre vliegbestemmingen, vind je in onze blog. Ook geven we je de acht leukste treinreizen van Europa. In onze ogen dan.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor