Geroosterde knoflook-aardappelsoep met knapperige spruitjes

Recept: Romige geroosterde knoflook-aardappelsoep met knapperige spruitjes

Een lekkere, zachte, goed gevulde soep. Perfect voor de koude novembermaand (je mag het natuurlijk gewoon het hele jaar door eten!).

De basis voor deze soep zijn aardappels. Maar.. wist je dat je ook aardappelschillen kunt gebruiken voor het maken van soep? Zo hoef je niks weg te gooien van dit mooie knolletje! Je kunt dus je hele aardappel gebruiken, of je schillen van een ander gerecht bewaren om soep mee te maken. Verzamel ze in een zakje in je vriezer tot je genoeg hebt voor een lekker pannetje soep!

Ingredienten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 20 gram ongezouten boter
  • 1 ui, in blokjes gesneden
  • 1.3 kilogram aardappels (gesneden) en/of aardappelschillen
  • 2 liter groentebouillon
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/3 kopje room
  • ¼ theelepel zout
  • ¼ theelepel peper
  • chiliolie voor het serveren

Voor de knapperige spruitjes

  • 4 kopjes plantaardige olie
  • 250 gram
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

Verhit een grote soeppan op middelhoog vuur en voeg de olijfolie en boter toe. Eenmaal gesmolten roer je de ui er doorheen met een snufje zout en kook je tot het zacht is, ongeveer 5 minuten. Voeg aardappels en/of aardappelschillen toe en genoeg bouillon om alles te bedekken. Breng het mengsel aan de kook. Dek de pan af en kook het door tot de aardappels zacht zijn, dit zal na zo’n 30 minuten zijn. Zet vervolgens het vuur uit.

Doe de inhoud van de pan in de blender. Pers de knoflookteentjes en voeg ze hierbij toe. Pureer de soep tot die romig en zacht is. Giet het terug in de pan en verwarm het op laag vuur. Voeg de room, zout en peper toe. Proef het en voeg, indien nodig, nog meer peper en zout toe tot je tevreden bent over de smaak.

De knapperige spruitjes

Terwijl de aardappelen aan het sudderen zijn verhit je een pan op matig vuur en voeg je de plantaardige olie toe. Gebruik, indien tot je beschikking, een thermometer om de temperatuur van de pan op de meten. Die zou niet warmer dan 175 °C moeten worden. Voeg de spruitjes in delen toe aan de pan, laat ze steeds 2 á 3 minuten bakken zodat ze lekker krokant worden. Leg ze vervolgens op wat keukenpapier zodat ze kunnen uitlekken. Voeg peper en zout toe naar smaak.

Serveer de soep en besprenkel het met de chiliolie. Voeg als laatste de spruitjes toe als garnituur.

Eet smakelijk!  Laat je ons weten wat je er van vond?

Volgens de groente- en fruitkalender zijn spruitjes uit zowel Nederland, Duitsland als Polen een duurzame keuze in november!

Bron: howsweeteats.com

Meer lekkere recepten?

Op onze Pinterest pagina vind je nog meer inspiratie voor lekkere duurzame recepten. Probeer bijvoorbeeld eens een pompoensalade, gekaramellisseerde spruitjes of een ander herfstrecept hier.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor