Recepten voor een makkelijk kerstdiner | Natuur & Milieu

Recepten voor een makkelijk kerstdiner

Een kerstdiner hoeft niet ingewikkeld te zijn. Ook niet als je vegetarisch of veganistisch kookt!

Wil je dit jaar niet gourmetten met kerst of heb je rekening te houden met verschillende diëten? We hebben verschillende opties voor je op een rij gezet voor een heerlijk en vooral makkelijk kerstdiner! Door goed voorbereid te zijn op de feestdagen valt de stress op de dagen zelf mee. Maak een boodschappenlijst en bereid wat je kunt voorbereiden vast voor! Alvast fijne feestdagen en eet smakelijk!

Voorgerechten

Geroosterde bloemkoolsoep

Als voorgerecht kun je deze soep serveren met bijvoorbeeld een soep- of kaasstengel. Makkelijk van te voren klaar te maken en dan alleen nog maar even op te warmen! Door de bloemkool te roosteren krijgt de soep een rijkere smaak.

Bekijk het recept

Gevulde portobello’s

gevulde portobellos

Portobello’s zijn ideaal om te vullen en zien er feestelijk uit. Wij hebben ze gevuld met spinazie en geitenkaas, maar je kunt ze natuurlijk vullen met van alles! De oven doet het meeste werk dus terwijl dit in de oven staat, kun je rest van je heerlijke kerstdiner voorbereiden!

Bekijk het recept

Tomatentaartje met blauwe kaas

Of wat dacht je van een hartig taartje als voorgerecht? Lekker op een bedje van sla. Door verschillende kleuren (snoep)tomaten te gebruiken ziet het gerecht er extra feestelijk uit!

Bekijk het recept

Bijgerechten

Ravioli van courgette

Courgette leent zich ideaal als pastadeeg als het gaat om spaghetti (courgetti) en ravioli! Door een mengsel in te pakken in plakjes courgette krijg je verrassende pakketjes vol lekkers. In dit geval kaas, maar voor een veganistische variant kun je ook een groentemengsel maken. Ook dit kun je van tevoren klaarmaken en later verwarmen.

Bekijk het recept

Regenboog wortelen met hazelnotencrumble

In december duiken ze opeens overal in de supermarkten op: de regenboog wortels! En geen wonder; de paarse, witte, gele en oranje wortels maken je kerstdiner extra feestelijk met al hun kleuren. Door de hazelnotencrumble krijgt het gerecht extra smaak en crunch!

Bekijk het recept

Gevulde artisjokken

Deze langzaam gekookte artisjokken zijn een echte blikvanger voor bij jouw kerstdiner. Met slechts 6 ingredienten is dit een eenvoudig maar zeer smaakvol bijgerecht.

Bekijk het recept

Hoofdgerechten

Beet Wellington

 

Dit is dé vegetarische variant van de traditionele Beef Wellington. In plaats van biefstuk is deze rollade gevuld met bietjes, fijngehakte champignons en geitenkaas. De aardse smaken van de champignons en bieten worden perfect aangevuld door de zoete geitenkaas. Een heerlijke goed gevuld en verwarmend gerecht.

Bekijk het recept

M’hanncha

 

M’hanncha is een Marokkaans gerecht dat door zijn vorm ook wel “slangentaart” word genoemd. Traditioneel gezien wordt het vaak gevuld met amandelen en pistachenoten en doet daarbij denken aan baklava. Maar hartige versies bestaan ook, bijvoorbeeld met spinazie en feta of met zoete pompoen, paprika en uien zoals in dit recept. Lekker in combinatie met een salade en geroosterde groenten.

Bekijk het recept

Gebraden bloemkool

We kennen wel de gebraden beenham of rollade met kerst, maar heb je ook al wel eens gebraden bloemkool gegeten? Door de marinade in te laten trekken in de bloemkool is deze vol van smaak! Lekker in combinatie met pommes duchesse en appelmoes. En omdat dit hoofdgerecht weinig calorieën bevat, heb je ook nog ruimte over voor het toetje!

Bekijk het recept

Quiche met flespompoen en salie

Tip: wanneer je bladerdeeg gebruikt is de quiche nog sneller klaar. Daarnaast kan je met een uitsteekvormpje kerststerren of boompjes uitsteken uit je restjes bladerdeeg en deze meebakken met je quiche.

Bekijk het recept

Desserts

Worteltaart

Het voordeel van deze worteltaart? Hij hoeft niet in de oven! Ideaal dus om van te voren te maken en in de koelkast te bewaren.

Bekijk het recept

Amarantcrisps

Dit is een heerlijk gerecht om van te voren al klaargemaakt te hebben! Je kunt het serveren met een bolletje van je favoriete sorbet, breek het in stukjes als een soort pindarotsjes of bij de koffie naderhand. Dit is trouwens volledig vegan én glutenvrij.

Bekijk het recept

Sinaasappel kaneelbroodjes

Dit is misschien niet het gemakkelijkste recept, maar je kunt ook heel makkelijk valsspelen. Er bestaat namelijk ook kant-en-klare-kaneelbroodjesmix!

Bekijk het recept

Borreltips:

  • Maak je bladerdeeghapjes? Steek kleine sterretjes uit en plak die er op. Ziet het er extra feestelijk uit!
  • Als je tomaatjes, kaas, en andere echte borrelsnacks op een plank legt, leg ze dan in de vorm van een ster, kerstboom, sneeuwvlok of laat je fantasie de vrije loop! Met takjes kruiden ertussen ziet het er meteen anders uit.
  • Eerder gaven we je al deze tips voor een ingelegde groenten-snackplank, lekker met dips!
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor