Recept: Zoete-aardappel soep | Natuur & Milieu

Recept: Zoete-aardappel soep

Gezond en lekker eten zonder de aarde uit te putten, hoe doe je dat eigenlijk? Gelukkig is het best simpel. Eet van alles, maar kies meer van het een en minder van het ander. Geef groenten bij iedere maaltijd de hoofdrol. Eet zoveel mogelijk met het seizoen mee en kies voor lokale producten. Varieer uitgebreid met peulvruchten, noten en granen en eet met mate vlees, vis en zuivel. Wees creatief en verspil geen voedsel. Wij brengen dit samen met het Menu van Morgen

Deze soep is ontzettend makkelijk om te maken en heel erg lekker. Door de verschillende ingrediënten, of toppings, in deze soep zitten er een hoop verschillende smaken en texturen in deze soep. Het wordt helemaal compleet door je eigen gemaakte tortillareepjes om er overheen te strooien.

 

Ingredienten

Voor 6 tot 8 kommen soep

Voor de soep:

  • 1/2 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 jalapeño
  • 2 grote zoete aardappelen
  • 800 ml tomaten passata
  • 250 ml groentebouillon
  • 1 el chilipoeder
  • 2 chipotle pepers in adobo saus
  • 200 gr maïs

Voor de tortillareepjes:

  • 12 maïstortilla’s
  • olie (om in te frituren)

Voor de toppings:

  • Avocado
  • Koriander
  • Rode ui
  • Limoen

 

Bereiding

Snipper de halve ui en snijd de teentjes knoflook fijn. Haal de pitjes uit de jalapeño (tenzij je de soep pittiger wil hebben) en snijd de peper en de chipotle peper fijn. Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes. Doe vervolgens wat olie in een pan en bak de ui, knoflook en jalapeño. Voeg de aardappels, chilipoeder, en chipotle pepers toe en daarna de passata, groentebouillon en mais. Laat dit voor 15 tot 20 minuten sudderen. Roer af en toe door.

Snijd de tortilla’s in kleine reepjes. Leg een vel keukenpapier op een bord. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. Doe een deel van de tortillareepjes in de olie. Frituur ze voor een paar minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Haal ze uit de pan met een spatel en leg ze op het keukenpapier. Strooi er zout over. Herhaal dit tot alle tortillareepjes op zijn.

Doe de soep in kommen en roer ongeveer de helft van de tortillareepjes door de soep. Snijd de rode ui in stukjes. Snijd de limoen in partjes. Haal de pit uit de avocado en snijd hem in stukjes. Garneer de soep met de avocado, koriander, rode ui, limoen en de overgebleven helft van de tortillareepjes. Eet smakelijk!

 

Tips

  • De gebakken tortillareepjes werken ook prima als een topping op andere soepen of op salade.
  • Je kan de toppings van de soep makkelijk afwisselen, zo kan je ook geraspte kaas, maïs, of stukjes paprika gebruiken.
  • Hou je niet zo van pittig eten, of eten er kinderen mee? Vervang de jalapeño door 1/2 groene paprika, verminder de chilipoeder tot 1 tl, en gebruik de adobo-saus uit de pot chipotle pepers (in plaats van de peper zelf).

 

Bron en beeldbron: Pinch of Yum

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.