Recept: Wilderijstsoep | Natuur & Milieu

Recept: Wilderijstsoep

Een soep met wilde rijst? Jazeker! Wist je dat wilde rijst eigenlijk helemaal geen rijst is? Het is familie van grassen! Het zwarte korreltje heeft een nootachtige en rijke smaak en is rijk aan eiwit: ideaal voor een stevige en romige soep met wintergroenten. Enjoy!

Ingredienten

  • 1,3 liter groentebouillon
  • 190 gr wilde rijst
  • 250 gr champignons
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 middelgrote wortels
  • 200 gr boerenkool of cavolo nero (palmkool)
  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • 2 tl gemberpoeder, paprikapoeder en kaneel
  • 1 tl nootmuskaat en chilipepervlokken
  • 3 el boter (of een veganistische variant)
  • 30 gr bloem
  • 350 ml kokosmelk
  • Zout en peper

Bereiding

Verwarm een extra eetlepel boter in een grote soeppan op middelhoog vuur. Snipper de uit en fruit deze aan. Snijd de knoflook fijn en bak deze kort mee. Snijd de champignons door midden en de wortels, selderij en zoete aardappel in fijne blokjes. Voeg deze met de groentebouillon, wilde rijst, laurier en de kruiden toe in de pan en breng dit aan de kook.  Zet vervolgens het vuur laag en dek af. Laat het 45 minuten sudderen, of tot de rijst zacht is, en roer af en toe.
Maak in de laatste 10 minuten de roomsaus klaar in een aparte pan. Smelt hiervoor de boter in een pan en roer de bloem erdoor om een roux te maken. Voeg geleidelijk de kokosmelk toe en roer tot een gladde massa. Laat dit koken en roer regelmatig totdat het mengsel dikker is geworden.
Voeg de roomsaus en de gesneden boerenkool toe aan de soep en roer zachtjes door. Proef en breng op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!

Bron: Gimme Some Oven

Tips

  • We hebben eerder al deze wilderijstburgers gemaakt!
  • Is dit te veel soep? Bewaar dit dan tot een weekje in de koelkast. Ideaal als je spontaan zin hebt in een verwarmend soepje! Eerder gaven we 10 tips om de houdbaarheid van je eten te verlengen met de koelkast.
  • Boerenkool is een verantwoorde keuze in februari volgens de Groente & Fruitkalender van MilieuCentraal en smaakt natuurlijk lekkerder door de vorst afgelopen periode! 😉
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="98" title="false" description="false"]
  • Bekijk de privacyverklaring