Groenteburger recept - Vegan groenteburger | Natuur & Milieu

Recept: Vegan groenteburger

Perfecte volledig plantaardige groenteburger voor een avondje bankhangen!

Deze lekkere veganistische groenteburger is perfect voor een avondje bankhangen en programma’s of series kijken. Laat je niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten: een kwestie van twee keer blenderen en klaar is kees. Junkfood, maar dan goed!

Ingredienten Vegan groenteburger

voor 4 burgers
Voor de burger:

  • 200gr suikermais
  • halve bos koriander
  • halve bos platte peterselie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 75gr volkorenmeel
  • 1tl gemalen komijn
  • 200gr doperwten
  • 1tl cayennepeper
  • snuf zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1el sesamzaadjes
  • 200gr witte bonen
  • 1el zonnebloempitten
  • 4 broodjes

Voor de mayo:

  • 1 lente-ui
  • snufje cayennepeper
  • ½ teen knoflook
  • 100gr kikkererwten
  • 3-4 zongedroogde tomaten
  • 1tl Dijonmosterd
  • 1 citroen, sap
  • 3el olijfolie

Uienringen:

  • 1 grote ui
  • 2el rode wijnazijn
  • 120gr zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl bakpoeder
  • 200ml bier of sodawater
  • 600ml zonnebloemolie

Garnering:

  • olijfolie
  • handjevol rucola (of bijvoorbeeld ijsbergsla
  • sap van een limoen
  • optioneel:
    • 1 tomaat
    • augurken
    • rijpe avocado

Bereiding

Pureer als eerst de mais, bonen, erwten, koriander, peterselie, bloem, komijn, cayennepeper, zout en peper in een blender tot een pasta. Voeg daarna de sesamzaadjes en de zonnebloempitten toe en pureer het even mee.  Vorm daarna 4 burgers met je handen en wikkel deze in plasticfolie. Leg ze 10 minuten in de vriezer en vervolgens in de koelkast. Zo blijven ze stevig en behouden ze hun vorm.

Voeg de lente-ui, knoflook, kikkererwten, zongedroogde tomaten, mosterd en citroensap in een blender. Pureer tot een gladde massa en voeg daarna druppelsgewijs de olie toe terwijl de blender aanstaat. Zorg voor mayonaise-dikte.

Snijd daarna de ui dwars door zodat je mooie ringen krijgt. Leg de ringen in een kom met rode wijnazijn en zout en laat 5 minuten intrekken. Maak ondertussen het bierbeslagje door alle ingrediënten te mengen. Voeg dan de olie toe in een grote pan en laat heet worden. Lek de uien uit, bloem ze in en haal ze door het beslag. Bak ze vervolgens goudbruin in de hete olie.

Bak de burgers op laag vuur goudbruin.

Snijd de avocado, tomaat en augurk. Snijd de broodjes doormidden en gril deze kort. Schep een lepel mayo op het broodje, leg daar ten slotte de burger bovenop met garnituur en de uienringen.

Eet smakelijk!

Tips

  • Varieer eens met de garnering. Probeer bijvoorbeeld eens een smeer houmous, baba ghanoush, tahin of gegrilde groenten
  • Heb je zoete aardappel of bieten over? Bak deze dan in de oven met wat olijfolie voor een kwartiertje op ongeveer 190°C. Dan krijg je knapperige chips die lekker bij de spicy mayo zijn!
  • Je kunt ook een lekkere salade met rucola, spinazie, dille en citroen maken voor on the side.
  • Meer lekkere junkfood-alternatieven vind je op ons Pinterestboard!

Bron: geïnspireerd op het recept van Jamie Oliver

 

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.