Recept: Vegan karamel-pindabrownies | Natuur & Milieu

Recept: Vegan karamel-pindabrownies

Een klassieke combinatie van gezouten karamel en brownies, maar dan geheel plantaardig. Wat wil je nog meer?!

Vandaag is mijn laatste dag als stagiaire bij Natuur & Milieu, dus er moest gebakken worden. Natuurlijk stelde ik zware eisen aan mijn afscheidsbaksel. Subliem, sensationeel, dromerig, maar duurzaam. Óók lekker voor alle veganistische collega’s. En hoe mijn tijd hier beter af te sluiten dan met chocola, karamel en nog meer chocola? Ik dook de keuken in en veganiseerde mijn favoriete recept voor brownies.

Ingredienten

Voor de karamelsaus:

  • 60 gr witte suiker
  • 60 gr lichte basterdsuiker
  • 35 gr plantaardige margarine
  • 90 ml soja (kook)room
  • Snuf zeezout

Voor de brownies:

  • 280 gr pure chocolade (Let op: neem wel een echt pure chocoladereep, anders is het niet vegan!)
  • 185 gr plantaardige margarine
  • 250 gr suiker
  • 2 el chiazaad
  • 175 gr appelmoes
  • 1 tl vanillesuiker
  • 155 gr bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 125 gr gezouten pinda’s

Overige benodigdheden

  • Vierkante bakvorm van 23, 24 of 25 centimeter
  • Bakpapier

Bereiding

De karamelsaus
Smelt de witte suiker met 35 ml water op laag vuur en laat deze koken tot een lichte karamelkleur ontstaat. Weersta de verleiding om te roeren! Voeg vervolgens de lichte basterdsuiker, margarine en room toe en laat dit geheel nog 4 minuten zachtjes koken. Haal de saus van het vuur en laat volledig afkoelen. Voeg tot slot een flinke snuf zeezout toe.

De brownies
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Begin met het mengen van het chiazaad met 6 eetlepels water. Terwijl je verder gaat met de rest van het recept zal je zien dat het een geleiachtige consistentie krijgt. Dit wordt je vervanger van ei!

Smelt de chocolade en margarine in een kom die je op een pan met een bodempje kokend water zet (au bain marie). Hou de temperatuur van het water rond het kookpunt tot de chocolade gesmolten is, maar zorg dat de kom het water zelf niet raakt. Laat het mengsel even afkoelen. Klop ondertussen de suiker, appelmoes, vanille en het chia-mengsel samen los. Meng het bakpoeder met de bloem en zeef deze boven het beslag. Roer tot slot de pinda’s erdoor.

Vet je bakvorm in en bekleed de bodem met een laagje bakpapier. Doe de helft van je browniemix in de vorm, gevolgd door de helft van de karamelsaus. Herhaal dit en haal om het af te maken je mes een paar keer door het beslag om een mooi patroon te creëren.

Bak de brownies in het midden van de oven gedurende 30 minuten. Het is het lekkerst als de brownies zacht blijven aan de binnenkant, maar het beslag mag niet meer vloeibaar zijn. Als het beslag nog trilt, mag het dus nog even terug in de oven. Check je brownies dan elke 10 minuten totdat ze stevig zijn.

En dan lekker genieten!
Sara

Tips

  • Krijg je maar geen genoeg van het vegan chocolade thema? Mis dan ook zeker de heerlijk gepofte amarant-chocoladecrisps niet die collega Mark maakte op zijn laatste stagedag!
  • Heb je een pinda-allergie? Vervang de pinda’s voor walnoten, pecannoten of laat ze helemaal achterwege
  • Wit je dat met het vocht van kikkererwten (aquafaba) ook de meest fantastische vegan baksels maakt? Niet weggooien dus!
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor