Recept: Tomatentaartje met blauwe kaas

Dit pittige boerentomatentaartje is perfect voor het verwerken van heerlijke tomaten. Zorg ervoor dat je lekker geurende tomaten van verschillende soorten neemt, met veel smaak. Nét iets anders dan quiche, want minder eieren. Maak je eigen taartdeeg, of gebruik voor het gemak blader- of hartig deeg uit de vriezer. Serveer de taart warm, of koud bij de lunch. Heerlijk met een salade erbij. Hier word je gegarandeerd vrolijk van!

Ingredienten

Maak je zelf je taartdeeg? Dan heb je het volgende nodig:

  • 270 gram bloem
  • 2 eetlepels (plantaardige) melk
  • 115 gram roomkaas (of een vegan variant)
  • 150 gram koude boter
  • 2 eetlepels koud water
  • snufje zout

Zo niet:

  • een pakje bladerdeeg of hartig taartdeeg

Voor de vulling:

  • 5 grote rijpe tomaten (of tien kleine natuurlijk!)
  • 6 grote eieren
  • 350 ml (plantaardige) melk
  • ongeveer 160 tot 200 gram geraspte pittige kaas, bv cheddar of belegen (of een vegan variant)
  • 80 gram blauwe kaas, verkruimeld
  • theelepel oregano
  • theelepel tijm
  • theelepel zout
  • snufje grove zwarte peper
  • basilicum voor de garnering
  • vorm van ongeveer 45cm

Bereiding

Het deeg

Begin als je je eigen deeg maakt eerst hiermee. Dit doe je door de bloem, het zout en de melk in een keukenmachine te mixen en langzaam de roomkaas toe te voegen. Hierna voeg je langzaam de koude boter toe in klontjes en blijf mixen tot je kruimelig deeg hebt. Je mag nog wat klontjes zien zitten! Voeg wat ijskoud water toe, totdat het deeg aan elkaar blijft in je handen. Kneed het deeg dan even op een bebloemd oppervlak, maar niet te lang, tot een bal. Het moet nog lekker kruimelig blijven! Leg de bal een half uur in de koeling.

De taart

Gebruik je kant-en-klaar deeg? Leg dan de velletjes uit om te ontdooien. Bekleed een taart- of quichevorm met de deeglapjes, zorg dat ze goed aansluiten door even aan te drukken met je vingers, en prik in met een vork.
Gebruik je je eigen deeg, rol deze uit tot een ronde lap en bekleed je vorm. Prik in met een vork.

Zet de beklede vorm nog even in de koelkast.

Zet je oven op 200 graden. Mix de eieren, melk, oregano, zout en peper door elkaar met een garde.Voeg de kazen toe aan dit mengsel en roer door. Giet de vulling in de koude taartvormen. Beleg met de plakjes tomaat. Zet 15 minuten in de hete oven, daarna nog 10 minuten op 180 graden. Als je kunt, is het lekker om de grill nog even aan te zetten zodat de tomaatjes krokant en zoet worden. Besprenkel met thijm en basilicum.

Bron: The Food Charlatan,  Tomato tart

Delen

Lees meer

[gravityform id="98" title="false" description="false"]
<div class='gf_browser_unknown gform_wrapper' id='gform_wrapper_98' ><div id='gf_98' class='gform_anchor' tabindex='-1'></div><form method='post' enctype='multipart/form-data' id='gform_98' action='/blog/recept-tomatentaartje-met-blauwe-kaas/#gf_98' data-abide > <div class='gform_body'><ul id='gform_fields_98' class='gform_fields top_label form_sublabel_below description_below'><li id='field_98_1' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' for='input_98_1' >E-mailadres<span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_email'> <input name='input_1' id='input_98_1' required type='email' value='' class='medium' aria-required="true" aria-invalid="false" /> </div></li><li id='field_98_2' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' ><span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_checkbox'><ul class='gfield_checkbox' id='input_98_2'><li class='gchoice_98_2_1'> <input name='input_2.1' type='checkbox' value='Ja, houd mij per e-mail op de hoogte van nieuws, aanbiedingen en andere informatie van Natuur &amp; Milieu.' id='choice_98_2_1' /> <label for='choice_98_2_1' id='label_98_2_1'>Ja, houd mij per e-mail op de hoogte van nieuws, aanbiedingen en andere informatie van Natuur & Milieu.</label> </li></ul></div></li><li id='field_98_3' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' >Privacy<span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_checkbox'><ul class='gfield_checkbox' id='input_98_3'><li class='gchoice_98_3_1'> <input name='input_3.1' type='checkbox' value='Ja, ik ben 16 jaar of ouder en ik geef toestemming voor het verwerken van mijn persoonsgegevens zoals vermeld in de privacyverklaring.' id='choice_98_3_1' /> <label for='choice_98_3_1' id='label_98_3_1'>Ja, ik ben 16 jaar of ouder en ik geef toestemming voor het verwerken van mijn persoonsgegevens zoals vermeld in de privacyverklaring.</label> </li></ul></div></li><li id='field_98_4' class='gfield gfield_html gfield_html_formatted gfield_no_follows_desc field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' >Bekijk de <A href="https://www.natuurenmilieu.nl/privacy-en-cookiebeleid/" target=_blank>privacyverklaring</A></li> </ul></div> <div class='gform_footer top_label'> <input type='submit' id='gform_submit_button_98' class='gform_button button' value='Versturen' onclick='if(window["gf_submitting_98"]){return false;} if( !jQuery("#gform_98")[0].checkValidity || jQuery("#gform_98")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_98"]=true;} ' onkeypress='if( event.keyCode == 13 ){ if(window["gf_submitting_98"]){return false;} if( !jQuery("#gform_98")[0].checkValidity || jQuery("#gform_98")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_98"]=true;} jQuery("#gform_98").trigger("submit",[true]); }' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='is_submit_98' value='1' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_submit' value='98' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_unique_id' value='' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='state_98' value='WyJbXSIsIjUzYTVmOWI1MGFlZDU4ZjI0NzYwYTBhZDY0NTJkZjJiIl0=' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_target_page_number_98' id='gform_target_page_number_98' value='0' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_source_page_number_98' id='gform_source_page_number_98' value='1' /> <input type='hidden' name='gform_field_values' value='' /> </div> </form> </div><script type='text/javascript'> jQuery(document).bind('gform_post_render', function(event, formId, currentPage){if(formId == 98) {} } );jQuery(document).bind('gform_post_conditional_logic', function(event, formId, fields, isInit){} );</script><script type='text/javascript'> jQuery(document).ready(function(){jQuery(document).trigger('gform_post_render', [98, 1]) } ); </script>