Recept: Tomaten Tarte Tatin | Natuur & Milieu

Recept: Tomaten Tarte Tatin

Gezond en lekker eten zonder de aarde uit te putten, hoe doe je dat eigenlijk? Gelukkig is het best simpel. Eet van alles, maar kies meer van het een en minder van het ander. Geef groenten bij iedere maaltijd de hoofdrol. Eet zoveel mogelijk met het seizoen mee en kies voor lokale producten. Varieer uitgebreid met peulvruchten, noten en granen en eet met mate vlees, vis en zuivel. Wees creatief en verspil geen voedsel. Wij brengen dit samen met het Menu van Morgen

Wie zegt dat een tarte tatin per se zoet hoeft te zijn? Deze hartige variant met sappige cherrytomaatjes in heerlijk goudbruin deeg doet niet onder voor de klassieke! Wist je trouwens dat een tarte tatin per ongeluk is gemaakt door de zussen Stépahnie en Caroline Tatin in Hotel Tatin? Pakte dat even goed uit!

Ingredienten

  • 30 gr boter 
  • 25 gr suiker 
  • 2 el balsamico-azijn 
  • 2 teentjes knoflook 
  • 1 el tijm en rozemarijn
  • 600 gr cherrytomaatjes
  • 1 el kappers 
  • handje basilicumblaadjes

Voor het deeg:

  • 200 gr bloem (en extra voor bestuiving)
  • 100 gr koude 
  • 1 eigeel 
  • 2 el koud water
  • Snuf zout

Bereiding

Voeg het bloem met een snuf zout in een grote mengkom. Snijd de koude boter in blokjes en voeg deze toe aan het bloem, samen met het eigeel en 2 eetlepels koud water. Meng tot een deeg ontstaat en kneed even goed door. Vorm een ronde plak en bedek deze met een theedoek en zet een halfuurtje in de koelkast.

Verwarm ondertussen de oven tot 200 °C. Smelt de boter in een ovenvaste koekenpan van 20-22 cm doorsnee. Roer de suiker en balsamico-azijn erdoor. Laat 5 minuten sudderen en eruit ziet als karamel. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Haal de pan van het vuur en voeg de knoflook en kruiden toe. Voeg de tomaten toe aan de karamel.

Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkblad tot het ongeveer 1 cm groter dan de pan. Leg de plak over de pan en stop het in langs de randen en snijd een paar kleine ventilatieopeningen in de bovenkant om stoom te laten ontsnappen.

Bak 35 minuten of tot het deeg goudbruin is. Laat uit de oven even afkoelen. Leg een bord over de pan en draai de pan in één snelle beweging om zodat de tarte tatin op het bord ligt. Pas op: de karamel is nog heet en kan spetteren! Bestrooi de tarte tatin met kappertjes en basilicum. Eet smakelijk!

Bron en beeldbron: Olive

Tips

  • Ga voor wat kleur met wat gele tomaatjes! Je kan ook wat uienringen toevoegen.
  • Heb je geen ovenvaste pan? Bereid dan de tomaten in een pan en schep deze in een bakblik/springvorm en bedek daarna met het deeg.
  • Lekker als bijgerecht, bijvoorbeeld bij pasta met pesto of als je in het thema wil blijven: een Marokkaanse aubergine-tomaatstoofpotje.
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.