Recept: Tacos met spruitjes | Natuur & Milieu

Recept: Tacos met spruitjes

Gezond en lekker eten zonder de aarde uit te putten, hoe doe je dat eigenlijk? Gelukkig is het best simpel. Eet van alles, maar kies meer van het een en minder van het ander. Geef groenten bij iedere maaltijd de hoofdrol. Eet zoveel mogelijk met het seizoen mee en kies voor lokale producten. Varieer uitgebreid met peulvruchten, noten en granen en eet met mate vlees, vis en zuivel. Wees creatief en verspil geen voedsel. Wij brengen dit samen met het Menu van Morgen

Deze taco’s zijn gevuld met allerlei lekkere dingen. Er zitten ingrediënten in die je vaker in taco’s ziet, zoals maïs, jalapeño en bonen, maar het verrassende aan deze taco’s zijn de spruitjes! Doordat de spruitjes fijngesneden zijn, zorgen ze voor extra textuur in je taco.

Ingredienten

Voor 4 personen

Voor de spruitjes

  • 500 gr spruitjes
  • 1 el tacokruiden
  • Zout
  • Olijfolie

Voor de maïs

  • 200 gr ingevroren maïs
  • 1 jalapeño
  • Limoensap
  • Zout
  • Olijfolie

Voor de Chimichurri

  • 50 gr koriander
  • 25 gr peterselie
  • 60 ml water
  • 3 el olijfolie
  • 40 gr cashewnoten
  • 1 teentje knoflook
  • ½ tl zout
  • Sap van 2 limoenen

Voor de ingemaakte uien

  • 1 rode ui
  • 250 ml rijstazijn
  • Snufje zout
  • Snufje suiker

Overig

  • Tortilla’s / taco’s
  • Avocado
  • Kaas (optioneel)

Bereiding

Snijd de rode ui in dunne plakjes. Voeg de ui met rijstazijn, zout en suiker in een glazen pot. Als de ui niet onder staat, voeg water toe tot dat wel zo is. Laat dit staan voor een uurtje.

Begin in de tussentijd aan de chimichurri. Pak een blender of staafmixer en een kom. Doe alle ingrediënten voor de chimichurri (koriander, peterselie, water, olijfolie, cashewnoten, knoflook, zout en citroensap) bij elkaar in de blender. Maak er een goed gemengde saus van.

Snijd de spruitjes in plakjes. Verwarm een koekenpan met een scheut olie. Voeg de spruitjes, tacokruiden en zout toe. Roerbak de spruitjes en schud af en toe door. De spruitjes zijn klaar als ze zachter zijn. Haal de spruitjes uit de pan en zet apart.

Snijd de jalapeño fijn. Doe de maïs en jalapeño in de koekenpan met wat zout, olijfolie, en limoensap. Tip: roer de maïs niet tijdens het bakken, zo krijgt het een knapperig randje.

Als laatste snijd je de avocado in stukjes. Neem een tortilla of taco en vul deze met de spruitjes, maïs en ingemaakte ui. Giet wat van de chimichurri er overheen en voeg eventueel geraspte (oude) kaas toe. Eet smakelijk!

Tips

  • De spruitjes, maïs en chimichurri zijn een aantal dagen houdbaar in de koelkast.
  • De ingemaakte uien blijven langer goed, maar zijn het lekkerst in de eerste week.
  • Heb je zin in variëteit? Voeg dan extra groenten toe aan de tortilla of taco!
  • Wil je meer inspiratie met spruitjes? Kijk dan hier.

Bron en beeldbron: Pinch of Yum

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.