Recept: Spring rolls met tofu | Natuur & Milieu

Recept: Spring rolls met tofu

Vullen, vouwen en smullen!

Gezond en lekker eten zonder de aarde uit te putten, hoe doe je dat eigenlijk? Gelukkig is het best simpel. Eet van alles, maar kies meer van het een en minder van het ander. Geef groenten bij iedere maaltijd de hoofdrol. Eet zoveel mogelijk met het seizoen mee en kies voor lokale producten. Varieer uitgebreid met peulvruchten, noten en granen en eet met mate vlees, vis en zuivel. Wees creatief en verspil geen voedsel. Wij brengen dit samen met het Menu van Morgen

Heerlijke verse pakketjes gevuld met de meest knapperige verse groenten, lekker licht en smaakvol voor de nazomer. Je hebt voor deze spring rolls slechts 10 ingrediënten nodig! Ze zijn iets tijdrovender dan bijvoorbeeld deze. Maar door de smaken en texturen zeker de moeite waard!

Ingredienten

Voor 8 spring rolls

  • 250 gr stevige tofu
  • 45-60 ml sojasaus
  • 2 tl chili-knoflooksaus
  • 15 ml olijfolie
  • 170 gr dun gesneden sjalot
  • 40 gr volkoren rijstmeel
  • 8 rijstvellen
  • 2 grote handenvol gekookte rijstnoedels
  • 60 gr verse munt, koriander of Thaise basilicum
  • 4 grote handenvol dun gesneden groenten (zoals paprika, wortel, radijs)
  • snuf zout
  • olijfolie
  • pindasaus en sriracha of chili-knoflooksaus ter garnering

Bereiding

Snijd de tofu in dikke lange plakken. Leg deze in een schaal en voeg sojasaustoe en chili-knoflooksaus toe. Schep goed om zodat de tofu helemaal bedekt is met saus en laat intrekken.

Verhit een ovenbestendige koekenpan op het vuur. Voeg, zodra het heet is, olijfolie en de tofu toe. Bak de tofu ongeveer 4 minuten of tot hij goudbruin aan alle kanten is.

Snijd ondertussen de sjalot fijn en voeg toe aan een kleine mengkom. Meng met rijstmeel en zout om te bedekken. Verhit een grote koekenpan en voeg olie toe als de pan heet is. Zodra de olie heet is (je kunt testen door een stuk sjalot toe te voegen – als het sist, is het klaar), voeg sjalot toe. Frituur ongeveer 8-10 minuten en schep regelmatig om. Haal de sjalotten vervolgens uit de olie en zet apart om af te koelen. Snijd de groenten (bijvoorbeeld paprika, wortel, radijs) in dunne reepjes.

Doe de rijstnoedels in een mengkom en giet kokend water tot deze onder staan. Laat 5 minuten staan tot de noedels zacht zijn. Giet vervolgens af en zet opzij.

Bereid de loempia’s voor door warm water toe te voegen aan een ondiepe schaal of bord. Voeg een rijstvel toe aan het water en laat het ongeveer in 30 seconden zacht worden. Het vel moet soepel aanvoelen, maar niet te zacht. Leg de vel op een vochtige snijplank om plakken te voorkomen. Voeg vervolgens op het onderste derde deel van het rijstpapier een bescheiden laag radijs, paprika, wortelen, gekookte rijstnoedels, tofu en krokante sjalot toe en bedek met verse kruiden. Sla vervolgend de onderkant van het rijstvel strak over de vulling heen. Stop dan de linkerkant over het midden, gevolgd door de rechterkant over het midden. Rol ten slotte van je af totdat je een mooi ingerold pakketje hebt. Herhaal dit voor de andere rijstvellen en leg op een schaal. Serveer met een schaal pindasaus en sriracha of chili-knoflooksaus. Eet smakelijk!

Bron en beeldbron: The Minimalist Baker

Tips

  • Mocht je restjes hebben, kan je deze enkele dagen afgedekt in de koelkast bewaren.
  • Voor extra knapperige tofu bak je deze kort in een hete (200 ºC oven)
  • Meer recepten met tofu?
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor