Recept: Sandwich Banh Mi | Natuur & Milieu

Recept: Sandwich Banh Mi

Een twist van de populaire, klassieke Vietnamese sandwich. Er zijn ook varianten met tempeh of tofu als de belangrijkste vulling, maar deze met geroerbakte bloemkool is ook een aanrader. Een sandwich die snel te bereiden is en dus ideaal als lunch, snack of gewoon wanneer je zin hebt! Wist je trouwens dat ‘banh mi’ Vietnamees is voor broodje?

Ingredienten

Voor 4 broodjes

  • 320 ml rijstazijn
  • 160 ml warm water
  • 1 tl zeezout
  • 25 gr suiker
  • 150 gr wortel
  • 90 gr radijsjes
  • 60 gr chilisaus met knoflook
  • 150 ml sojasaus
  • 30 ml ahornsiroop
  • 30 ml limoensap
  • 30 ml sesamolie
  • 800 gr bloemkoolroosjes
  • 240 gr mayonaise
  • 30 gr sriracha
  • 2 stokbroden
  • Verse koriander, komkommer en jalapeño ter garnering (optioneel)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Bereid eerst de zoetzure groenten door het azijn, water, zout en suiker in een glazen pot te doen. Snijd de wortel julienne en de radijsjes in dunne plakjes. Doe deze in de glazen pot en zorg dat ze onder staan. Dek de pot af en zit in de koelkast.

Voeg in een mengkom de chilisaus, sojasaus, ahornsiroop, limoensap en sesamolie toe en roer goed. Voeg vervolgens bloemkoolroosjes toe en schep om. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur. Gebruik een lepel om de bloemkoolroosjes uit de kom te scheppen zonder dat je veel marinade meeschept. Roerbak de bloemkool tot het lichtjes bruin is. Voeg vervolgens de rest van de marinade toe (bewaar een beetje voor serveren) en roer nog even goed door. Zet de pan in de oven (of schep de bloemkool uit de pan en doe deze in een bakblik) en bak ongeveer 15 minuten.

Bereid ondertussen de aioli door de mayonaise toe te voegen aan een kleine mengkom met 3 eetlepels ahornsiroop en sriracha. Roer door en zet in de koelkast tot serveren.

Snijd de stokbroden in door de helft en de 4 stukken doormidden. Rooster deze in hete grillpan. Maak vervolgens de broodjes door aan beide kanten van het brood aioli te smeren. Schep dan bloemkoolroosjes op de onderkant en schep eventueel nog wat marinade voor extra smaak. Leg daarna de ingelegde groenten op de bloemkool en garneer eventueel met koriander, komkommerplakjes en jalapeño. Eet smakelijk!

Bron: Minimalist Baker

Tips

  • Restje zoetzure groenten over? Bewaar dit tot een week in de koelkast!
  • Appel en bloemkool gaan heel goed samen! Probeer deze stevige soep eens. Of wat dacht je van een bloemkoolsoep met knoflook?
  • Zet eens vaker bloemkool op tafel! Weten waarom?
  • We hebben zelfs een Pinterestbord gewijd aan de lekkermaker uit het Menu van Morgen!
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor