Recept: Salade met boerenkool, linzen en geroosterde biet | Natuur & Milieu

Recept: Salade met boerenkool, linzen en geroosterde biet

Een eenvoudige salade met boerenkool, linzen, geroosterde prei en biet, en pecannoten in een tahin-citroendressing. Serieus lekker en gezond!

Maart, de laatste maand van de winter, is daar dus nog even genieten van alles wat de winter ons biedt. Probeer dit recept als diner of als lekker stevige lunch (zelfs on the go!)

Ingredienten

Voor drie personen

  • 3 preien (goed schoongemaakt en in stukken gesneden)
  • 1 rode biet (schoongewassen, drooggedept en in plakken gesneden) (verantwoorde keus in maart)
  • 100 gr linzen, schoongespoeld
  • 1-2 el olijfolie
  • 240 ml groentebouillon
  • 4 grote handen boerenkool
  • zout en peper

Voor de tahindressing:

  • 60 ml tahin (sesampasta)
  • sap van halve citroen
  • 2 el ahornsiroop (of een andere zoetstof als agavesiroop)
  • 3-4 el olijfolie
  • zout en peper

Bereiding

Verwarm als eerst de oven voor op 200ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Als de linzen goed gespoeld zijn, met bouillon in een grote pan op medium-hoog vuur laten sudderen. Zet het vuur lager en laat dit 20-30 minuten pruttelen.

Leg de gesneden prei en biet op de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Even omschudden zodat alles bedenkt is met de olie. Zet 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Wil je krokantere bieten? Haal de prei uit het bakblik en bak de bieten 10 minuten extra.

Als de groente in de oven staan en de linzen op het vuur, bereid je de dressing door alles in een kom te mengen. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

Voeg de boerenkool toe in een mengkom met olijfolie en citroensap. Meng dit met je handen door.

Voeg de kool, bieten, prei en linzen bij elkaar in de kom, samen met de dressing en schep even door. Je kan wat noten of zaden toevoegen voor wat krokants (bijvoorbeeld wat pecannoten of zonnebloempitten).

Eet smakelijk!

Bron: MinimalistBaker

Tips

  • Je kan eindeloos variëren met dit recept;
    • zo kan je de boerenkool vervangen door bijvoorbeeld spinazie of een andere koolsoort,
    • voeg noten en zaden die je lekker vindt toe voor een andere bite,
    • of snij wat zoete aardappel en leg deze bij de biet op de bakplaat.
  • Meer inspiratie? Ga naar onze blogs op de website en filter op recept, of bekijk eens ons Pinterestaccount!

 

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.