Recept: Risotto van asperge | Natuur & Milieu

Recept: Risotto van asperge

Een risotto zonder rijst

Dat je rijst en pasta kunt vervangen door groente is niks nieuws. Je kunt namelijk je pizzabodem van bloemkool maken of je eet je Thaise curry met bloemkoolrijst. Courgette leent zich dan weer goed voor ravioli of spaghetti (courgetti). Maar wist je dat je risotto kunt maken zonder rijst? We maken die ‘rijst’ dan van asperges! Neerlands trots is weer in het seizoen dus we kunnen genieten van alle kleuren en soorten.

Ingredienten

Voor 2 personen

  • 350 gr grote witte asperges
  • 300 gr groene asperges
  • 1 prei
  • 2 sjalotten
  • 3 el olijfolie
  • 1/2 el citroensap
  • Pecorino Romano naar smaak (of een vegan kaas)
  • Garnering: citroenzest, peper en olijfolie

Bereiding

Begin met het bereiden van de saus. Snijd de onderkanten van de groene asperges af. Was de asperges goed en snijd ze in grove stukken. Breng een pan water aan de kook, voeg de asperges toe en laat 1 minuut koken. Zet het vuur uit en voeg de gesneden prei toe. Giet de pan af in een aparte kom. Spoel de groenten onder zeer koud water af of dompel ze onder in een ijsbad om het kookproces te stoppen.
Voeg de gekookte asperges en prei toe aan een blender met 1,5 eetlepel olijfolie, een halve eetlepel citroensap en 1 tot 3 eetlepels kookvocht. Als dit een gladde massa is voeg je de kaas toe.

Bereid de asperge ‘rijst’ voor. Schil de witte asperges van de basis helemaal tot aan de punt. Gebruik een rasp om de asperges te raspen tot de grootte van een rijstkorrel en zet opzij. Snijd de sjalotten fijn. Verwarm in een koekenpan een beetje olijfolie en voeg de sjalotten en een snuifje zout toe. Fruit de sjalotten ongeveer 7-10 minuten. Voeg de witte aspergerijst toe en roer door. Laat 5 minuten staan. Voeg de groene saus toe en roer goed door de rijst. Voeg steeds een beetje kookvloeistof toe totdat de textuur risotto lijkt. Breng op smaak, voeg indien gewenst meer kaas toe.
Serveer de risotto met citroenzest, peper, meer kaas indien gewenst, en olijfolie. Eet smakelijk!

Bron en beeldbron: My New Roots

Tips

  • Dit recept veganistisch? Vervang dan de kaas voor een veganistische variant die je lekker vindt
  • Verse asperges bewaren gaat helaas maar kort. Wikkel ze in een vochtige theedoek, dan kan je ze enkele dagen in de koelkast bewaren. Zonder vochtige doek gaat ook, dan maximaal één week bewaren, maar dan gaat de kwaliteit hard achteruit.
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="98" title="false" description="false"]
  • Bekijk de privacyverklaring