Recept: Quinoa met tempeh | Natuur & Milieu

Recept: Quinoa met tempeh

Een makkelijke roerbak met quinoa en heerlijk gemarineerde tempeh, waar je ook nog eens groenten die je nog hebt liggen kunt gebruiken!

Ingredienten

Voor 4 personen

Voor de gemarineerde tempeh:

  • 250 gr tempeh
  • 3-4 tl knoflooksaus
  • 1 chilipeper (met zaadjes als je van pittig houdt)
  • 65 gr pindakaas (of een andere notenpasta)
  • 20 ml sesamolie
  • 80 ml sojasaus
  • 20 ml limoensap
  • 3 tl vers geraspte gember (of 1/2 tlgemalen gember)
  • 1 tl ahornsiroop (plus meer naar smaak)
  • 45-60 ml water

Voor de rest:

  • 500 gr gekookte quinoa
  • 2 uien
  • 350 gr groenten (bijvoorbeeld rode paprika, broccoli, wortelen en een koolsoort)
  • 20 ml sesamolie
  • 20 ml sojasaus

Bereiding

Bereid het marinade voor door knoflooksaus met pindakaas, gehakte chili, sesamolie, sojasaus, limoensap, verse gember en ahornsiroop toe te voegen aan een kleine mengkom. Meng dit goed door en voeg water toe totdat een dunne saus is gevormd. Proef en pas de smaak naar behoefte aan. Snijd de tempeh in blokjes van ongeveer 1 centimeter en voeg deze toe aan de marinade. Schep goed door en dek af. Zet dit vervolgend 15 minuten in de koelkast terwijl je de rest voorbereid.

Snijd ondertussen de groenten fijn en kook de quinoa zoals op de verpakking beschreven staat.

Verwarm een ​​grote koekenpan op middelhoog vuur. Schep de tempeh uit de marinade (bewaar de marinade!) en bak deze 3 tot 5 minuten in de pan en draai zodat elke kant bruin wordt. Haal de tempeh uit de pan en zet apart. Voeg de sesamolie, gesnipperde ui en gesneden groenten toe in de pan. Breng op smaak met een beetje sojasaus en roer door. Dek de pan af zodat de groenten gaar stomen en roer af en toe. Zodra de groenten bijna gaar zijn, voeg je de quinoa toe en bak je deze mee. Voeg de gekookte tempeh en de rest van de marinade toe. Bak nog eens 2 minuten. Serveer met een partje limoen en eventueel met een bakje chilisaus. Eet smakelijk!

Bron en beeldbron: Minimalist Baker

Tips

  • Als subsituut voor quinoa kun je zowel rijst als bloemkoolrijst gebruiken
  • Gebruik qua groenten wat je nog hebt liggen. Heb je een gele paprika liggen in plaats van een rode? Prima! Alles tegen voedselverspilling.
  • Bewaar restjes in de koelkast tot 4-5 dagen. Tot 1 maand in de vriezer. Laat ontdooien voor het opwarmen in een hete koekenpan met een beetje sesamolie.

 

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor