Recept: Quinoa met geroosterde groenten | Natuur & Milieu

Recept: Quinoa met geroosterde groenten

Gezond en lekker eten zonder de aarde uit te putten, hoe doe je dat eigenlijk? Gelukkig is het best simpel. Eet van alles, maar kies meer van het een en minder van het ander. Geef groenten bij iedere maaltijd de hoofdrol. Eet zoveel mogelijk met het seizoen mee en kies voor lokale producten. Varieer uitgebreid met peulvruchten, noten en granen en eet met mate vlees, vis en zuivel. Wees creatief en verspil geen voedsel. Wij brengen dit samen met het Menu van Morgen.

De ‘R’ zit weer in de maand en de herfst staat voor de deur. Het weer wordt kouder en natter, en de dagen korter. Heerlijk weer voor een kleurrijke quinoasalade met geroosterde groenten: zoete aardappel, regenboogwortelen, pompoen en pastinaak.

Ingredienten

Voor 4 personen

  • 200 gr quinoa
  • 500 gr regenboog wortels
  • 1 grote pastinaak
  • 1 zoete aardappel
  • 1 kleine flespompoen
  • 1/3 kopje verse peterselie
  • 1/3 kopje geroosterde walnoten
  • 3 el appelciderazijn
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 tl gemalen kaneel
  • Olijfolie
  • Snuf zeezout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200º C. Was en snij de pompoen, pastinaak, zoete aardappel en wortels en verdeel deze over een grote bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zeezout. Gebruik je handen om alles te mengen totdat alle groenten zijn bedekt. Bak 20 tot 30 minuten, of tot de groenten goudbruin en zacht zijn.

Kook ondertussen de quinoa volgens de instructies op de verpakking.

Voeg voor de cidervinaigrette de appelciderazijn, ahornsiroop, kaneel en klein beetje zout toe aan een blender en mix tot een mooie vinaigrette.

Schep de gekookte quinoa met de groenten in een grote serveerschaal. Schep de dressing erdoor en garneer met peterselie en geroosterde walnoten. Eet smakelijk!

Bron en beeldbron: The Roasted Root

Tips

  • Voeg andere groenten – zoals bieten of rapen – toe! Of als je van kaas houdt serveer je het met wat geitenkaas.
  • Vervang de quinoa ook eens door wilde rijst of in plaats van de walnoten voor amandelen, pecannoten of pompoenpitten indien gewenst.
  • Wortelen, pastinaak, flespompoen en zoete aardappelen zijn een bewuste keuze in september!
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.