Recept: Quiche met flespompoen en hazelnoot | Natuur & Milieu

Recept: Quiche met flespompoen en hazelnoot

Feestelijke quiche!

Met de feestdagen voor de deur delen wij graag deze quiche met jullie. Heerlijk gevuld met zachte pompoen, knapperige hazelnootjes en salie. Goed voor 8 personen dus ideaal voor het kerstdiner. Eet smakelijk en fijne feestdagen!

Ingredienten

Voor 8 personen

Voor het deeg:

  • 250 gr bloem, extra voor bestuiven werkblad
  • 50 gr geroosterde en gehakte hazelnoten, plus extra voor garnering
  • 150 gr koude ongezouten boter, in blokjes gesneden
  • 1 eigeel
  • 3-4 el koud water

Voor de vulling:

  • 50 g ongezouten boter
  • klein bosje salie
  • 1 el olie
  • 1 kleine pompoen, geschild en in stukjes gesneden
  • 1 tl chilivlokken
  • kruiden:
  • 300 ml (plantaardige) slagroom
  • 300 ml (plantaardige) melk
  • 4 eieren, plus 1 eigeel
  • goed raspende nootmuskaat
  • (optioneel: 100g verkruimelde feta)

Bereiding

Voor het deeg:

Om het deeg te maken, doe je het bloem met de hazelnoten en ½ theelepel zout in een keukenmachine. Geef het een snelle puls om de noten door het bloem te verspreiden en voeg dan de boter en maal tot het mengsel op grove broodkruimels lijkt. Voeg het ei en 3 el (ijs)koud water toe en pulseer opnieuw tot het deeg een vast mengel vormt. (Als het deeg droog aanvoelt, voeg dan nog een eetlepel water toe en pulseer opnieuw.) Maak een bolletje, wikkel het in folie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten tot het stevig is.

Verwarm de oven op 200ºC. Smelt de boter in een pan. Voeg na het schuimen de salieblaadjes toe en bak deze ongeveer een minuut tot ze knapperig zijn. Leg ze op een bord en zet apart. Meng de olie met de boter in de pan. Doe de pompoenblokjes in een braadslede, strooi de chilivlokken en kruiden erover en giet dan het botermengsel erover. Roer om zodat alle stukjes bedenkt zijn met olie. Bak in 35 minuten in de oven gaar.

Rol het deeg uit in een cirkel van ongeveer een halve centimeter dik op een met bloem bestoven oppervlak. Bekleed een quichevorm (ongeveer Ø 25 cm) met het deeg. Prik het deeg in met een vork, zet terug in de koelkast.

Snijd intussen driekwart van de salieblaadjes fijn. Klop de room met de melk en eieren in een kom tot egaal mengsel. Voeg wat rasp van nootmuskaat toe, breng goed op smaak met peper en zout en roer vervolgens afgekoelde pompoen en gehakte salie (en eventueel feta) erdoor.

Bekleed het deeg met bakpapier, vul het met bakbonen of gedroogde rijst en bak deze 15 minuten. Verwijder het papier en de bonen en bak nog 10 minuten totdat het deeg licht goudbruin is. Zet de oven terug op 160ºC. Giet de quichevulling in de deegvorm en strooi dan de rest van de hazelnoten en salieblaadjes erover. Zet terug in de oven gedurende 40-50 minuten of totdat de vulling gaar is. Koel de quiche af tot kamertemperatuur voor het serveren. Eet smakelijk!

Bron: BBC Good Food

Tips

  • Het deeg kan je van tevoren al maken, dat scheelt weer tijd!
  • Nog een topper voor het kerstdiner: beet wellington!
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.