Recept: Portobello burgers met gekarameliseerde ui | Natuur & Milieu

Recept: Portobello burgers met gekarameliseerde ui

Gezond en lekker eten zonder de aarde uit te putten, hoe doe je dat eigenlijk? Gelukkig is het best simpel. Eet van alles, maar kies meer van het een en minder van het ander. Geef groenten bij iedere maaltijd de hoofdrol. Eet zoveel mogelijk met het seizoen mee en kies voor lokale producten. Varieer uitgebreid met peulvruchten, noten en granen en eet met mate vlees, vis en zuivel. Wees creatief en verspil geen voedsel. Wij brengen dit samen met het Menu van Morgen

Paddenstoelen gaan goed in heel veel gerechten. Van saus tot soep of simpel gebakken. Paddenstoelen kunnen zelfs gebruikt worden als burger, zoals in dit recept. Een lekker gekruide portobello op een broodje met ui, sla, en knoflook aioli.

 

Ingredienten

Voor 4 personen

Voor de aioli:

  • 1 bol knoflook
  • 90 gr ongebrande cashewnoten
  • 2 teentjes knoflook
  • 15 ml olijfolie
  • 80 ml water
  • zout en peper

Voor de burgers:

  • 4 grote portobello paddenstoelen
  • 45 ml olijfolie
  • 60 ml balsamicoazijn
  • 3 gr Italiaanse kruiden
  • 2 teentjes knoflook
  • zout en peper

Voor de gekarameliseerde ui:

  • 15 ml olijfolie
  • 1 witte of gele ui

Ter garnering:

  • 4 volkoren bolletjes
  • 2 tomaten
  • sla

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de top van de hele bol knoflook. Druppel er olijfolie over, strooi er zout over, en verpak het in aluminiumfolie. Leg dit in de oven (zonder ovenschaal) en bak het voor een uur.

Doe ondertussen de cashewnoten in een kom en voeg kokend water toe tot de cashewnoten bedekt zijn. Laat dit (onafgedekt) voor een uur staan. Giet het af en was de cashewnoten.

Terwijl de cashewnoten in water liggen kan je de paddenstoelen schoonmaken. Neem hiervoor een vochtig doekje of stukje keukenpapier en veeg het zand er af. Verwijder de steeltjes. Plaats de paddenstoelen (met de steelkant naar boven) op een bakplaat.

Neem 2 teentjes knoflook en snijdt ze fijn. Pak een beslagkom en doe hier in de olijfolie, balsamicoazijn, Italiaanse kruiden, fijngesneden knoflook, zout en peper. Meng het goed. Giet het over de paddenstoelen en gebruik een kwastje om de marinade te verspreiden. Draai de paddenstoelen om en bestrijk de andere kant met marinade. Leg ze uiteindelijk weer met de steelkant omhoog. Zet dit aan de kant, op kamertemperatuur, om te laten marineren.

Pak een blender (of een staafmixer met een kom) en doe hier de cashewnoten in. Neem de geroosterde bol knoflook en haal de teentjes er uit. Dit kan je doen door vanaf de onderkant van de knoflook de teentjes naar boven te duwen. Snijd twee teentjes knoflook fijn. Voeg de fijngesneden knoflook, olijfolie, water, en een snufje zout en peper toe aan de blender. Maak er een romige, gladde massa van. Voeg zout en peper toe naar smaak en olijfolie of water om het romiger te maken. Giet de saus in een serveerkom.

Nu kan je de uien karameliseren. Snijd de ui in ringen van ongeveer een halve centimeter dik. Verwarm een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg 1 tot 2 eetlepels olijfolie toe aan de pan als hij warm is. Voeg de uienringen toe aan de pan en strooi er zout over. Bak de uien terwijl je ze zachtjes roert tot ze goudbruin en zacht zijn. Leg de uien op een bord en zet ze weg.

Zet de koekenpan terug op het fornuis. Als hij warm is, voeg de paddenstoelen toe. Bak de paddenstoelen 2 tot 4 minuten per kant, tot ze een mooie bruine kleur op de randjes hebben en ze zachter zijn. Bestrijk ze met eventuele overgebleven marinade terwijl ze bakken.

Snijd de bolletjes open en bak ze licht op in een koekenpan of op de gril. Snijd de tomaat in plakjes en was de sla. Doe een ruime eetlepel aioli op de bolletjes. Beleg de bolletjes vervolgens met tomaat, sla, de paddenstoel, ui, en eventueel extra aioli. Eet smakelijk!

 

Tips

  • De portobello paddenstoelen zijn 2 tot 3 dagen in de koelkast te bewaren, de aioli kan voor 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaard worden.
  • Heb je geen zin in sla? Vervang de sla dan door andere groene bladgroentes. Spinazie is een lekkere optie voor variatie.
  • Is er aioli over na de burgers? Je kan dit ook prima gebruiken als beleg op brood of dipsaus voor bijvoorbeeld chips of groenten.

 

Bron en beeldbron: Minimalist Baker

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.