Recept: Polenta met pesto en paddenstoelen | Natuur & Milieu

Recept: Polenta met pesto en paddenstoelen

Gezond en lekker eten zonder de aarde uit te putten, hoe doe je dat eigenlijk? Gelukkig is het best simpel. Eet van alles, maar kies meer van het een en minder van het ander. Geef groenten bij iedere maaltijd de hoofdrol. Eet zoveel mogelijk met het seizoen mee en kies voor lokale producten. Varieer uitgebreid met peulvruchten, noten en granen en eet met mate vlees, vis en zuivel. Wees creatief en verspil geen voedsel. Wij brengen dit samen met het Menu van Morgen

Deze lekkere, romige polenta is heel makkelijk te maken en je hebt er minder dan een uur voor nodig. De gebakken paddenstoelen brengen het recept in de herfstsferen. Als je zelf kruiden groeit kan je die ook prima gebruiken in dit recept.

Ingredienten

Voor 6 personen

Voor de paddenstoelenmix:

  • 3 el extra virgine olijfolie
  • 700 gr (bos)paddenstoelen
  • 1 blik kikkererwten
  • 3 takjes verse tijm
  • 6 teentjes knoflook
  • zout en zwarte peper
  • 1 snufje chilivlokken

Voor de polenta:

  • 250 gr instant polenta
  • 3 el gezouten boter
  • 150 gr boerenkool
  • 80 gr basilicum pesto
  • 200 gr burrata kaas

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Leg bakpapier op de ovenschaal. Meng de olijfolie, paddenstoelen, kikkererwten, tijm, knoflook, een snufje zout, peper en chilivlokken met elkaar op de plaat. Schuif de plaat in de bovenste 1/3 van de oven. Laat het in de oven voor 25 tot 30 minuten. Schud de paddenstoelen en kikkererwten door elkaar op de plaat. Verhoog de oven naar 220 °C en laat het voor 5 tot 10 minuten bakken. Houd de oven goed in de gaten!

Terwijl de paddenstoelen en kikkererwten in de oven staat kan je beginnen aan de polenta. Snijd de boerenkool fijn. Breng een liter water aan de kook in een grotere sauspan. Roer de polenta er voorzichtig doorheen tot het zacht en dik is, dit duurt ongeveer 5 minuten. Roer de boter, boerenkool, en 2 eetlepels pesto er doorheen. Roer voor ongeveer 3 minuten. Als de polenta te dik wordt, voeg dan water toe.

Verdeel de polenta over kommen en breek de burrata kaas boven de polenta. Schep de paddenstoelen en kikkererwten er over. Maak het af met wat van de overgebleven pesto naar smaak. Eet smakelijk!

Tips

  • Als je niet houdt van boerenkool, dan kan je deze ook vervangen door spinazie.
  • Gooi het vocht van de kikkererwten niet weg! Dit word ook wel aquafaba genoemd, en je kan er van alles mee maken. Kijk hier voor inspiratie.

 

Bron en beeldbron: Half Baked Harvest

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.