Recept: Paddenstoelenburger | Natuur & Milieu

Recept: Paddenstoelenburger

Groenteburgers kan je van allerlei soorten groenten maken. Deze week hebben we gekozen voor de paddenstoelenburger van ZTRDG.nl. Een goed alternatief voor vlees en vis, én ook nog eens heel lekker!

Ingredienten

Voor de chutney

  • 200g rode uien
  • 1 teen knoflook
  • 1 tak rozemarijn
  • olie
  • boter
  • ½ dl rode wijnazijn
  • 1 el honing
  • ½ dl rode wijn
  • 1 dl water

Voor de paddenstoelenburgers:

  • 150g zwarte (beluga) linzen
  • 75g walnoten of pecannoten
  • ½ rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 150g (gemengde) paddenstoelen
  • ca. 6 takjes platte peterselie
  • 1 ei
  • 2 el olijfolie
  • 20g havermout
  • versgemalen peper en zeezout
  • 1 el sojasaus
  • citroensap
  • 1 brood (een lekker stevig soort, zoals desem)
  • 2 avocado’s
  • 1 kropje eikenbladsla

Bereiding

Voor de uienchutney
Snij de uien in halve ringen. Snipper de knoflook en hak de rozemarijn fijn. Bak de uien al roerend met de knoflook en rozemarijn op middelhoog vuur in de olie met een stukje boter ca. 30 minuten tot ze gaan karameliseren. Voeg de rode wijnazijn en honing toe en bak een paar minuten door. Voeg de rode wijn en water toe en laat alles nog ca. 20 minuten pruttelen tot het mengsel is ingedikt en lekker gaar is (voeg meer water toe als de uien na 20 minuten nog niet gaar genoeg zijn en laat weer inkoken). Schep de chutney uit de pan en laat afkoelen.

Voor de paddenstoelenburger
Kook de linzen volgens de gebruiksaanwijzing goed gaar of laat de linzen uit blik uitlekken. Rooster de noten in een koekenpan. Snij de ui, knoflook, noten, paddenstoelen en peterselie grof en doe ze samen met de linzen in de keukenmachine. Voeg het ei (los geklopt), olijfolie en havermout toe en maal het mengsel grof. Breng het mengsel op smaak met zout, peper, sojasaus en citroensap en maal het verder fijn, maar niet tot puree. Verdeel en vorm het mengsel in hamburgers. Snij het brood in 8 boterhammen en rooster ze. Halveer de avocado’s, lepel het vruchtvlees eruit en prak het grof. Verdeel het over de boterhammen en bestrooi met zout, peper en besprenkel het met citroensap. Verdeel er wat slablaadjes op. Bak de paddenstoelenburger in de olie op middelhoog vuur en leg ze op de sla. Verdeel er wat chutney op en dek af met de overige boterhammen.

Eet smakelijk! Laat je ons weten wat je er van vond?

Bron: ZTRDG.nl

Boodschap van de ZTRDG redactie: ZTRDG houdt van mooie producten, bijzondere verhalen én van lekker eten. Op ZTRDG.nl word je geïnspireerd met heerlijke recepten gemaakt van seizoensgebonden en vaak biologische producten, waarbij je direct kennis maakt met de maker. Dus voor een lekker ontbijt, gezonde lunch of variatie op het avondeten, ben je altijd welkom op www.ztrdg.nl. Tot ZTRDG!

 

Meer lekkere recepten?

Met onze Goed Eten nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de lekkerste duurzame recepten en een heleboel leuke tips en weetjes over gezond en duurzaam eten. Schrijf je in:

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

 

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor