Recept: noten-linzenburgers | Natuur & Milieu

Recept: noten-linzenburgers

Een heerlijk smeuïge linzenburger met krokante bite door de noten!

Zelf vegaburgers maken is altijd leuk en ook bijna altijd erg lekker! Vooral van peulvruchten zijn goede burgers te maken, omdat ze weinig hulpmiddelen nodig hebben om een smeuïge maar toch stevige burger te worden. Dit keer hebben we noten-linzenburgers gemaakt. De linzen geven een goede smaak en structuur en door de stukken noot erin heb je af en toe een verrassende krokante hap. Serveer deze burgers met wat friet of een salade en je hebt zo een heerlijke maaltijd op tafel!

Voorbereidingstijd: 20-30 minuten
Baktijd: 10 minuten

Ingredienten

Voor de de burgers:

(goed voor 4-6 burgers)

  • 400 g (1 blik) linzen
  • 2 el tomatenpuree
  • 1/2 kopje bloem (of havermout)
  • 2 handjes noten naar keuze (een mix bijvoorbeeld)
  • 1 tl komijn
  • 1 tl koriander
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tenen knoflook
  • 1 grote ui

Voor de broodjes en toppings bijvoorbeeld:

  • 4-6 broodjes (hoe groter de broodjes hoe minder je er nodig hebt)
  • tomaat
  • augurk
  • ketchup
  • (plantaardige) mayonaise
  • sla

Bereidingswijze

Snij de knoflook en de ui fijn en fruit die op middelhoog vuur tot de ui glazig ziet en zet dan apart. (OPTIONEEL: snij 1/3e van de ui in flinterdunne ringen, en bak die na het ui-knoflookmengsel op laag vuur een minuut of 10 om ze te karameliseren, erg lekker als extra topping!)

Pureer in een keukenmachine de uitgelekte linzen, gebakken ui en knoflook, tomatenpuree, kruiden, peper en zout en de helft van de noten totdat het een beetje glad is. Voeg dan de tweede helft van de noten toe en pureer nog eventjes totdat de noten wat kleiner zijn geworden. Voeg nu de bloem of havermout toe en meng goed. Het burgermengsel moet niet te nat aanvoelen en niet te veel aan je handen plakken. Is dat wel zo? Voeg dan wat extra bloem toe.

Zet een koekenpan op middelhoog vuur aan met wat olie erin. Als de olie heet is kan je de burgers bakken. Deze vorm je door eerst je handen nat te maken, een hoeveelheid van het mengsel in je handen pakken en ze te vormen tot een burger van jouw gewenste grootte (ongeveer even groot als het broodje waar je hem op doet). bak de burgers ongeveer 3 minuten per kant totdat die mooi bruin en krokant is.

Serveer de burgers op een broodje met de toppings samen met bijvoorbeeld friet of een salade. Eet smakelijk!

Tips

Recept door: Lex Dolfing

Foto’s door: Maaike de Jager

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.