Recept: Mexicaanse fajita's | Natuur & Milieu

Recept: Mexicaanse fajita’s

Gezond en lekker eten zonder de aarde uit te putten, hoe doe je dat eigenlijk? Gelukkig is het best simpel. Eet van alles, maar kies meer van het een en minder van het ander. Geef groenten bij iedere maaltijd de hoofdrol. Eet zoveel mogelijk met het seizoen mee en kies voor lokale producten. Varieer uitgebreid met peulvruchten, noten en granen en eet met mate vlees, vis en zuivel. Wees creatief en verspil geen voedsel. Wij brengen dit samen met het Menu van Morgen

Fajita is een gerecht uit de Tex-Mex- en Mexicaanse keuken en is wereldwijd populair. Fajita’s zijn warme wraps die in een handomdraai klaar zijn. Wist je dat de naam ‘fajita’ is afgeleid van het Spaanse woord ‘faja’ wat strookje of band betekent? Het is niet gek dat je de groenten en portobello dus in reepjes snijdt 😉

Ingredienten

  • 2 rode paprika’s
  • 2 gele paprika’s
  • 2 rode uien
  • 4 portobello champignons
  • 2 tl chilipoeder
  • 2 tl komijn
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 8 (mais)tortilla’s
  • 150 gr cashewnoten (ongezouten)
  • 120 ml water
  • 2 rode pepertjes
  • een scheutje olijfolie
  • een beetje zout
  • Optioneel: tomaten, avocado en ijsbergsla

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Snijd de paprika’s en uien in reepjes. Was de portobello’s goed en snijd ook in reepjes. Bekleed een bakplaat met een bakpapier en leg daar de paprika en uien op. Besprenkel met olijfolie en zout en bak 10 minuten in de oven. Voeg na 10 minuten de gesneden portobello’s toe met olijfolie, chilipoeder, komijn, knoflookpoeder en uienpoeder toe en bak nog 10 minuten.

Meng ondertussen de cashewnoten, water, chilipepers en een snufje zout in een keukenmachine tot een gladde saus. Verwarm de tortilla’s even kort in een hete pan zonder olie. Beleg de tortilla met de groenten en de saus. Serveer met vers gesneden tomaten, avocado en ijsbergsla. Eet smakelijk!

Bron en beeldbron: Pinch of Yum

Tips

  • Maak een heerlijke salsa of guacamole voor een complete maaltijd!
    • Mais salsa: gooi wat maïskorrels in een pan en bak ze aan tot ze er geroosterd uitzien. Meng met zwarte bonen, jalapeño, zout, limoensap en koriander.
    • Pico de Gallo: meng gehakte tomaten met een gesnipperde uit, zout, limoensap en koriander.
    • Guacamole: meng gepureerde avocado’s met gesnipperde ui, gesneden tomaat, zout, limoensap en koriander.
  • Meer Mexicaans eten? Probeer eens Chilaquiles, Sofritas bowl of burrito’s.
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor