Recept: Marokkaanse aubergine-tomaatstoofpot | Natuur & Milieu

Recept: Marokkaanse aubergine-tomaatstoofpot

Marokkaans gekruide tomatenstoofpot met geroosterde aubergine, kruiden en kikkererwten!

Dit zou het perfecte gerecht zijn voor een rustig weekend, of je zou het alvast kunnen maken voor een makkelijke maaltijd doordeweeks!

Ingredienten

  • 1 grote aubergine
  • 1 grote ui
  • 150 gr kikkererwten
  • 2 blikjes tomatenblokjes
  • 120 ml water (of kruidenbouillon)
  • 15 ml ahornsiroop
  • 33 gr harissa
  • 400 gr witte rijst of quinoa
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 tl gemalen komijn
  • 3 tl gerookte paprika
  • 2 tl zeezout
  • Olijfolie
  • Koriander of peterselie
  • Citroenpartjes

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 ºC en bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Snijd de aubergine in blokjes en leg deze op de bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie en 1 theelepel zeezout. Schep goed om. Rooster in de oven voor 30 minuten en schep halverwege om.

Verwarm ondertussen een grote pan met een laagje olijfolie op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en fruit 5 minuten. Snijd ondertussen de teentjes knoflook fijn en voeg dit met komijn en paprika toe en roer goed door. Laat nog enkele minuten bakken. Voeg vervolgens de tomaten en het tomatensap toe, evenals het water (of de bouillon). Dek af en breng aan de kook. Laat 4 minuten koken. Giet de kikkererwten af (bewaar het ‘water‘ voor bijvoorbeeld merengue!), en spoel om. Voeg deze met ahornsiroop en harissa toe in de pan en goed door. Dek af en laat verder stoven.

Kook de rijst zoals aangegeven staat op de verpakking.

Haal de geroosterde aubergine uit de oven en voeg toe aan de tomaten en kikkererwten. Laat nog 10 minuten stoven.

Serveer met rijst (of pasta of geroosterde groenten) met partjes verse citroen en verse gehakte peterselie of koriander. Hjaarissa kan worden toegevoegd voor extra pit.

 

Bron en beeldbron: Minimalist Baker

Tips

  • In plaats van rijst of pasta kan je ook ‘rijst’ van bloemkool maken door deze fijn te malen in de keukenmachine
  • Wist je dat je van het ‘water’ van de kikkererwten heerlijke dingen kunt maken? Aquafaba is namelijk ideaal al substituut voor ei in bijvoorbeeld merengue.

 

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor