Recept: Lasagne | Natuur & Milieu

Recept: Lasagne

Smaakvolle, stevige lasagne gemaakt met 10 ingrediënten

Dit gelaagde gerecht is helemaal vegan met een macadamia ‘ricotta’ en een rode saus met tofu! Ideaal als comfort food tijdens een avondje bankhangen, toch? Je kunt het trouwens ook prima van tevoren maken en opwarmen op de avond zelf 😉

Ingredienten

Voor een schaal voor 8 personen

Voor de saus

  • 15 ml olijfolie
  • 225 gr tofu
  • 30 ml sojasaus
  • 1/2 tl venkelzaad (optioneel)
  • 1/4 tl rode chilivlokken (optioneel)
  • 1000 ml tomatensaus (of een rode pastasaus), of maak deze zelf!

Voor de ‘ricotta’

  • 300 gr macadamia-noten (of cashewnoten, 1 uur in warm water geweld en daarna gedraineerd)
  • 50 ml citroensap
  • 12 gr voedingsgist
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl zeezout
  • Water

Voor de lasagne

  • 300 gr lasagnebladen
  • Veganistische Parmezaanse kaas
  • Verse kruiden (zoals basilicum of peterselie)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een grote ovenschaal in met wat olijfolie.
Begin met het bereiden van de saus. Verhit een grote pan op middelhoog vuur. Voeg olie en de in blokjes gesneden tofu toe en bak ongeveer 3 minuten. Voeg de sojasaus, venkelzaadjes en chilivlokken toe tot de tofu goudbruin is. Voeg de rode saus toe en roer. Laat ongeveer 5 minuten op laag vuur sudderen en dek daarna af.

Kook ondertussen de lasagne zoals staat vermeld op de verpakking.

Maal de macadamianoten in een keukenmachine fijn met het citroensap, voedingsgist, knoflookpoeder en zeezout tot een gladde massa.
Voeg 60 ml water toe. Ga door met mixen en schraap de zijkanten schoon. Voeg vervolgens meer water toe – 1 eetlepel per keer – tot een dikke pasta ontstaat.

Voor het opbouwen van een lasagne schep en dun laagje saus in de ovenschaal en verdeel goed. Voeg vervolgens een laag van de lasagnebladen toe. Bedek de lasagnebladen met 1/3 van het kaasmengsel en verdeel gelijkmatig. Voeg vervolgens een laag saus toe en gebruik de bolle kant van een lepel om over de kaaslaag uit te smeren. Voeg nog een laag lasagnebladen toe en bedek deze weer met 1/3 van de kaas. Herhaal dit nogmaals. Top met een laatste laag  lasagnebladen en de laatste saus. Optioneel: bestrooi met wat veganistische kaas. Zet de lasagne in de oven voor 40-45 minuten. Haal voorzichtig uit de oven en laat ze 5-10 minuten afkoelen voordat je ze serveert. Serveer met vegan Parmezaanse kaas en verse basilicum. Eet smakelijk!

Bron en beeldbron: The Minimalist Baker

Tips

  • Vaak zijn lasagnebladen vegan, maar check dat van tevoren!
  • In plaats van tofu ook 300 gr shiitake gebruiken als deze dun gesneden zijn
  • Je kunt ook groente toevoegen aan deze lasagne. Wat dacht je bijvoorbeeld van aubergine, courgette, wortel en paprika?
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor