Recept: Kung Pao Bloemkool | Natuur & Milieu

Recept: Kung Pao Bloemkool

Gezond en lekker eten zonder de aarde uit te putten, hoe doe je dat eigenlijk? Gelukkig is het best simpel. Eet van alles, maar kies meer van het een en minder van het ander. Geef groenten bij iedere maaltijd de hoofdrol. Eet zoveel mogelijk met het seizoen mee en kies voor lokale producten. Varieer uitgebreid met peulvruchten, noten en granen en eet met mate vlees, vis en zuivel. Wees creatief en verspil geen voedsel. Wij brengen dit samen met het Menu van Morgen

Dit gerecht is een gezonde, vegetarische twist op de bekende Chinese Kung Pao kip. Gebakken bloemkool in een zoet-pittige saus met net wat minder suiker dan het origineel is dit recept een lekker alternatief.

Ingredienten

  • 1 grote bloemkool
  • 2 el maïzena
  • 2 el kokosmelk
  • 120 ml sojasaus
  • 3 el Hoisin saus
  • 2 el honing
  • 2 el rijstazijn
  • 1 el sesamolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 cm gember
  • 4 stengels lente-ui
  • ½ tl chilipeper
  • Zwarte peper
  • 40 gr gezouten pinda’s
  • Rijst (ongeveer 100 gr ongekookte rijst per persoon)

Bereiding

Verwarm de oven voor op de hoogste temperatuur. Snijd de bloemkool in roosjes. Neem een grote kom en doe hier de bloemkoolroosjes met 1 eetlepel maïzena in. Meng goed door elkaar zodat er een laagje maïzena op de bloemkool zit. Voeg vervolgens de kokosmelk en 2 eetlepels sojasaus toe. Meng het zodat de saus de bloemkool bedekt. Leg een stuk bakpapier in een ovenschaal. Verspreid de bloemkoolroosjes over de ovenschaal en zet in de oven. Bak dit 3 tot 4 minuten tot de bloemkool wat donker wordt op de randjes. Verlaag de temperatuur van de oven naar 220 °C en bak de bloemkool nog eens 5 minuten tot hij gaar is.

Maak ondertussen de saus. Pak een kom en meng hier in de overgebleven sojasaus, de Hoisin saus, honing, rijstazijn, chilipepers en een snufje zwarte peper. Voeg 60 ml water toe en de 1 eetlepel maïzena. Roer dit door elkaar tot een gladde massa.

Kook de rijst zoals op de verpakking staat. Voeg olie toe in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Snijd de teentjes knoflook fijn, rasp de gember, en snijd de lente-ui. Bak dit in de pan 5 minuten. Meng de saus er doorheen en breng het aan de kook. Als het kookt, zet het vuur dan laag. Voeg de bloemkool toe en bak deze. Roer goed door.

Giet de rijst af en verdeel over kommen. Neem de koekenpan van het fornuis en meng de pinda’s er doorheen. Schep de bloemkool over de rijst en voeg eventueel wat pinda’s en lente-ui toe. Eet smakelijk!

Tips 

  • Heb je saus over? Je kan er ook andere groentes in wokken en dit op over rijst serveren.
  • Wil je meer inspiratie met bloemkool? Kijk dan hier.

Bron en beeldbron: Half Baked Harvest

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.