Recept: Koreaanse Bibimbap | Natuur & Milieu

Recept: Koreaanse Bibimbap

Gezond en lekker eten zonder de aarde uit te putten, hoe doe je dat eigenlijk? Gelukkig is het best simpel. Eet van alles, maar kies meer van het een en minder van het ander. Geef groenten bij iedere maaltijd de hoofdrol. Eet zoveel mogelijk met het seizoen mee en kies voor lokale producten. Varieer uitgebreid met peulvruchten, noten en granen en eet met mate vlees, vis en zuivel. Wees creatief en verspil geen voedsel. Wij brengen dit samen met het Menu van Morgen.

Bibimbap is een traditioneel Koreaans gerecht bestaande uit rijst, een mengsel van groenten, een ei en soms vlees, vaak geserveerd in een hete stenen kom. Dit recept is geïnspireerd op de traditionele Bibimbap en is eenvoudig, gezond en aanpasbaar, afhankelijk van het seizoen.
Oefen je eetstokjesskills maar! Bibimbap betekent namelijk ‘gemengde rijst’, dus gebruik je eetstokjes om alles samen te roeren en de smaken te mengen.

Ingredienten

Voor 4 personen

  • 300 gr zilvervliesrijst
  • 720 ml water
  • sesamolie
  • 100 gr taugé
  • 250 gr gemengde groenten (paprika, wortel, courgette en/of spinazie)
  • 4 stengels lente-ui
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 60 ml sojasaus
  • 4 grote eieren
  • zout
  • 60 gr Gochujang-saus (Koreaanse chilipasta)
  • Kimchi (optioneel)
  • Sesamzaadjes (optioneel)

Bereiding

Kook de rijst zoals beschreven staat op de verpakking. Snijd ondertussen de groenten in dunne reepjes. Giet de rijst af en zet afgedekt aan de kant. Verwarm ondertussen in een grote koekenpan een dun laagje sesamolie. Zodra de olie warm is, voeg je de groenten met een scheutje sojasaus toe en bak je dit tot alle groenten gaar zijn. Voeg meer olie toe aan de pan als dat nodig is of gebruik de deksel om te stomen. Bak ondertussen in een kleine pan de eieren.

Verdeel de rijst over vier schaaltjes en bedek deze met de groenten en een gebakken ei. Serveer met een schaaltje Gochujang en Kimchi. Wist je dat bibimbap “gemengde rijst” betekent?  Dus als je ei en Gochujang-saus zijn toegevoegd, gebruik je een lepel of je eetstokjes om alles te roeren en de smaken te mengen. Eet smakelijk!

Bron en beeldbron: Minimalist Baker

Tips

  • Voor een vegan gerecht laat je de eieren weg of vervang je deze voor gemarineerde tofu!
  • Dit gerecht is het beste vers, maar restjes kunnen maximaal 2 dagen in de koelkast worden bewaard. Het is niet geschikt om in te vriezen.
  • Volg Goed Eten op Facebook of Twitter!
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor