Recept: knolselderij met linzen

Recept: Knolselderij met linzen, geroosterde hazelnoten en munt

Vier de herfst met deze combinatie van aardse smaken.

Ingredienten

  • 1 kleine knolselderij, geschild en in dikke chips van 1 cm gesneden
  • 200 gram linzen (zoals du Puy)
  • 60 gram hele hazelnoten, met vlies
  • 4 eetlepels muntblaadjes, fijngesneden
  • 7 dl water
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • 3 eetlepels hazelnootolie
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • zout en peper

Bereidingswijze

Verwarm  de oven voor tot 140 graden. Rooster de hazelnoten op een kleine bakplaat 15 minuten in de oven of in een droge pan. Laat ze afkoelen en hak ze grof.
Breng de linzen met het water, de laurier en de tijm in een kleine pan aan de kook en laat 15-20 minuten zachtjes beetgaar koken. Giet af met een vergiet.
Terwijl de linzen opstaan kook je in een andere pan de knolselderijchips in ruim kokend water met zout in 8 minuten net gaar. Giet ze af.

Vermeng de nog warme linzen (as ze koud zijn hecht de olie niet) in een schaal met de olijfolie, 2 eetlepels hazelnootolie, de azijn, wat zwarte peper en royaal zout. Meng ook de knolselderij erdoor. Proef en voeg naar smaak zout en peper toe.

Meng de helft van de munt en de helft van de hazelnoten erdoor. Schep het in een schaal en sprenkel de overgebleven hazelnootolie erover. Garneer met de rest van de munt en hazelnoten.

Je kunt deze salade ook als lunchgerecht bereiden. Meng dan eventueel wat meer azijn door de salade.

*Knolselderij haal je in september het beste uit Groot Brittannië of Nederland. In deze maand de beste keuze met oog op het milieu, volgens de Groente- en fruitkalender.

Bron: Yotam Ottolenghi

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.