Recept: Ingelegde groenten-snackplank

Crudité, fingerfood, borrelhapjes, noem het wat je wilt. Maar groenten eten was nog nooit zo leuk en lekker!

Een serveerplank vol lekkere ingelegde groenten. Heerlijk met hummus, ricotta, pesto, of bijvoorbeeld romanescosaus of vineagrette… Ideaal voor bij een picknick, feestje, of gewoon bij een zomerse lunch of barbecue natuurlijk. Dit recept kan (dagen) van tevoren worden bereid, dat scheelt weer tijd en stress op het moment zelf!

Ingredienten

Inleggen groente en fruit:

Kies wat je zelf lekker vindt! Bijvoorbeeld: bietjes, wortels, asperges, komkommer, (paarse) bloemkool, courgette, rode ui, radijs of sperziebonen. (Tip: blancheer de bonen en de radijsjes even kort om de kleur te behouden.)  Je kunt ook fruit inleggen. Bijvoorbeeld aardbeien en kersen, maar perziken, nectarines en bessen kunnen ook.

Gebruik voor het inleggen de volgende hoeveelheden:

  • verse kruiden, bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, basilicum, en dille
  • 2-4 teentjes knoflook, geplet
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 1 tl korianderzaad
  • 900 gram vers fruit en groente (zoals hierboven genoemd)
  • 500 ml appelciderazijn 
  • 500 ml water
  • 50 gr zout
  • 3 el honing of suiker
  • zest en sap van 1 citroen
  • gesneden rode peper (optioneel)

Voor de plank:

  • hummus (gewone/neutrale of met een gewenst smaakje, ook lekker om zelf te maken!)
  • paprikapoeder
  • olijfolie
  • bakje ricotta
  • 2 el basilicumpesto (ook goed zelf te maken: een handje basilicum in de blender of vijzel met wat nootjes of pijnboompitjes, 30 gr parmezaanse kaas, een teentje knoflook, zout peper, en olijfolie)
  • vers fruit en groente (bijvoorbeeld tomaat, paprika, aardbeien en kersen)
  • en vergeet je zelf ingelegde groente en fruit natuurlijk niet!

Bereiding

Inleggen groente en fruit:

Als je kruiden gebruikt, verdeel ze dan over glazen potten. Verdeel de groente en/of fruit over de potten en vul ze tot de rand.

Breng in een sauspan de appelciderazijn, water, zout en honing aan de kook op hoog vuur. Roer totdat het zout opgelost is. Haal van het vuur en voeg de citroenzest en -rasp toe. Verdeel dit over de potten groente en fruit.

Doe de potten dicht en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Laat ze minimaal 4 uur staan (tot ongeveer 2 maanden). Hoe langer het staat, hoe lekkerder de smaak.

Voor de plank:

Schep wat hummus op de plank met een scheut olijfolie en paprikapoeder. Doe de ricotta in een bakje en schep daar de pesto over. Verdeel het verse groente en fruit over de plank, maar laat ruimte over voor de ingelegde producten en serveer. Lekker dippen en eet smakelijk!

Bron: Half Baked Harvest

Tips

 

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="44" title="false" description="false"]