Ga terugHome      Thema’s      Eten & drinken      Vegetarisch eten      Recept: Ingelegde groenten festival
Recept

Recept: Ingelegde groenten festival

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
Een serveerplank vol lekkere ingelegde groenten. Heerlijk met hummus, ricotta, pesto, of bijvoorbeeld romanescosaus of vinaigrette… Ideaal voor bij een picknick, feestje, of gewoon bij een zomerse lunch of barbecue natuurlijk. Dit recept kan (dagen) van tevoren worden bereid, dat scheelt weer tijd en stress op het moment zelf.
Weckpot met ingelegde groenten in de felle kleuren oranje en rood

Benodigdheden

  • Weckpot van 1 liter (wanneer je de weckpot voor het eerst gebruikt, is het verstandig deze van te voren goed uit te koken)
  • Grote pan (tenminste 1,5 liter)

Ingrediënten 4 tot 6 personen

Kies wat je zelf lekker vindt. Allerlei soorten groente zijn geschikt om in te leggen: bietjes, wortels, asperges, komkommer, (paarse) bloemkool, courgette, rode ui, radijs of sperziebonen. Je kunt ook fruit inleggen. Bijvoorbeeld aardbeien en kersen, maar perziken, nectarines en bessen kunnen ook. In dit recept worden er twee voorbeelden gegeven hoe je een lekkere snack kan maken voor iedere dag!

Het water bereiden voor in de pot

  • Ongeveer 400ml water
  • Ongeveer 400ml appelciderazijn
  • 4 eetlepels honing/suiker

Weckpot rode bieten met bloemkool

  • Een paar takjes verse kruiden, bijvoorbeeld peterselie of basilicum
  • 2 teentjes dungesneden knoflook
  • 200 gram bloemkool
  • 200 gram rode bieten
  • 10 gram zout
  • Handje vol lente ui

Weckpot wortel

  • 300 gram wortels
  • 1 sinaasappel (alleen de schil)
  • ¼ komkommer
  • 1 takje peterselie
  • ¼ rode ui

Voor op de plank

  • Humus (dit kan je natuurlijk kant en klaar kopen, of lekker zelf maken! 375g kikkererwten pureren samen met 3el tahin. Voeg kruiden of specerijen toe om jouw humus nog lekkerder te maken!)
  • Knoflookolie (dit kan je ook zelf maken door olijfolie te mengen met vers geperste knoflook , Italiaanse kruiden en een snufje zout)
  • Grove zeezout korrels
  • 2 eetlepels basilicumpesto (ook goed zelf te maken door een handje verse basilicum in de blender of vijzel te mengen met wat nootjes of pijnboompitjes, 30 gr Parmezaanse (of vegan) kaas, een teentje knoflook, zout peper, en olijfolie)
  • Stukjes (groente-)wraps, pitabrood of stokbrood
  • Vers fruit en verse groente (bijvoorbeeld tomaat, paprika, aardbeien en kersen)
  • En vergeet je zelf ingelegde groente en fruit natuurlijk niet!

Bereiding

Groente en fruit inleggen

  • Snijd de groente of fruit julienne (in de lengte) tot smalle, hapklare reepjes van ongeveer een vingerlengte.
  • Verdeel de groentes of het fruit over de potten tot deze zo goed als vol zitten. Voeg de door jou gekozen kruiden en specerijen toe. Zet de potten met de deksel open op een theedoek of in de gootsteen.
  • Meng in een hoge pan (bijvoorbeeld een sauspan) het water met de appelciderazijn aan de kook maar voeg voor het kookt de honing toe en meng dit tot de honing is opgelost. Zet het vuur uit en verdeel het mengsel over de twee potten. Pas op! Brand je handen niet en let erop dat je niet teveel morst.
  • Doe de potten dicht en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Laat ze minimaal 5 uur staan of wacht langer, bijvoorbeeld tot twee maanden. Hoe langer je wacht met de groente gebruiken, hoe lekkerder de smaak.

De groente serveren

  • Leg de humus, knoflookolie, olijfolie, het zeezout en de door jou gekozen andere dipjes op een plank.
  • Je kan de inleggroente in de pot laten met lange prikkers of een vork erbij. Dit ziet er sfeervol uit. Je kan ze ook op een bordje leggen en die op de plank plaatsen. Mocht je de smaak te sterk vinden, spoel de groente dan in een zeef af onder koud water. Dit haalt het buitenste laagje vocht van de groente af, waardoor er een mildere smaak achterblijft.

Geniet ervan!

Houten plank met een bakje hummus, ingelegde groenten uit de weckpot en knoflookolie