Bloemkooldeeg pizza met veel groene groente Recept | Natuur & Milieu

Recept: groene pizza met bloemkooldeeg

Omdat pizza ook gezond kan zijn!

Pizza is niet alleen maar dat vettige fastfood, maar kan heel erg gezond en leuk zijn! Je hebt natuurlijk vele varianten, maar ooit een pizza gegeten waarbij de bodem is gemaakt van bloemkooldeeg?

Ingredienten

Voor 1 pizza

Voorbereiding:

Tomatensaus:

Voor 1 liter

  • 2 tl olijfolie, kokosolie of ghee
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 3 blikken tomatenblokjes à 400 gr
  • bosje basilicum
  • zout en peper

Verwarm de olie in een sauspan op medium vuur. Voeg de ui, knoflook, chili en fruit dit voor een paar minuten. Roer de tomatenblokjes, basilicum, zout en peper erdoor. Plet de tomatenblokjes met een lepel. Zet het vuur lager en laat het voor 20 minuten zachtjes sudderen. Bewaar in de koelkast of vriezer.

Basilicum-citroendressing:

  • bosje basilicum
  • olijfolie
  • sap van een halve citroen
  • 2 tl geraspte pecorinokaas (optioneel)
  • snufje zeezout

Doe alle ingrediënten in een blender en mix dit tot een gladde massa. Gebruik een beetje voor de pizza en bewaar de rest in de koelkast of vriezer.

Voor de bodem:

  • roosjes van 1 bloemkool
  • 80 gr amandelmeel (heel erg fijn gemalen amandelen)
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 3 eieren, losgeklopt (* vegan? Bekijk de tips onderaan!)
  • zout en peper

Voor de topping:

  • 1 courgette, in plakken gesneden
  • handjevol babyspinazie of andere bladgroente
  • geraspte pecorinokaas (optioneel)

Bereiding

Verwarm als eerst de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd vervolgens de bloemkool grof, doe dit in de keukenmachine en mix tot het een fijne rijst-achtige textuur heeft. Meet daarna 600 ml van de ‘rijst’ af en doe dit in een mengkom. Voeg dan de gemalen amandelen, oregano, zout en peper toe en meng met je handen. Maak een kuiltje in het midden en voeg de eieren toe. Meng dit tot een deegbal. Dit deeg is losser en plakkeriger dan een normale pizzadeeg. Leg het deeg op de bakplaat en vorm dit met je handen tot een pizzavorm waarbij de randen wat hoger zijn. Bak dit voor in de oven voor 25 minuten. Ondertussen kan de topping bereid worden.

Als de pizzabodem klaar is kun je deze beleggen  met tomatensaus, de courgette en de spinazie. Zet de pizza daarna weer in de oven voor ongeveer 5 tot 10 minuten.

Als de pizza klaar is, maak af me de basilicum-citroendressing, pecorino en kruiden. Eet smakelijk!

Bron: Green Kitchen Stories

Tips

  • Voor een veganistische pizza, vervang de eieren met een chiamix: weeg 30 gr chiazaad af in een kom met 175 ml water. Roer dit goed en zet het een kwartiertje in de koelkast voor gebruik.
  • Meer gezondesnackinspiratie? Dit Pinterestbord staat vol met lekkere recepten!
  • Bekijk ook eens onze basisprincipes van het Menu van Morgen. Voor een gezond en duurzaam menu!
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.