Recept: Gemarineerde Shredded Jackfruit | Natuur & Milieu

Recept: Gemarineerde Shredded Jackfruit

Gezond en lekker eten zonder de aarde uit te putten, hoe doe je dat eigenlijk? Gelukkig is het best simpel. Eet van alles, maar kies meer van het een en minder van het ander. Geef groenten bij iedere maaltijd de hoofdrol. Eet zoveel mogelijk met het seizoen mee en kies voor lokale producten. Varieer uitgebreid met peulvruchten, noten en granen en eet met mate vlees, vis en zuivel. Wees creatief en verspil geen voedsel. Wij brengen dit samen met het Menu van Morgen

Jackfruit is een vrucht die prima te gebruiken is als vleesvervanger. Als de vrucht nog wat groen en onrijp is, heeft het de structuur wat weg van pulled chicken. Daarnaast is het ook uitstekend te marineren. Gemarineerde jackfruit past heel goed in allerlei Mexicaans geïnspireerde recepten, zoals taco’s, en burrito bowls, maar kan ook prima op een sandwich.

Ingredienten

Voor 4 personen

  • 550 gr jackfruit uit blik
  • 15 ml olijfolie
  • 40 gr witte of rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 120 ml groentebouillon
  • 120 ml ongezoete amandelmelk
  • 1 chipotle peper in adobo saus
  • 1 tl ahornsiroop
  • 15 ml citroensap
  • Zeezout
  • 7 ml sojasaus
  • ½ el gerookt paprikapoeder
  • Zout & peper

Bereiding

Haal de jackfruit uit het blik en spoel deze af onder de kraan. Haal de hardere stukjes (kern) van de jackfruit af en doe dit in een bakje. Snijd de kern in kleine stukjes. Gebruik je handen of twee vorken om de zachte delen uit elkaar te trekken in draadjes. Was het nogmaals, giet af, en dep het droog.

Snijd de knoflook fijn en snipper de ui. Verwarm een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg als de pan warm is de olijfolie, blokjes ui en de fijngesneden knoflook aan toe. Fruit tot de uien lichtbruin en zacht zijn. Pak een blender of een staafmixer en een kom. Voeg de gebakken ui en knoflook samen met groentebouillon, amandelmelk, chipotle peper, ahornsiroop, citroensap, ½ tl zout, sojasaus, en paprikapoeder toe. Pureer dit tot een gladde saus. Voeg kruiden toe naar smaak.

Doe vervolgens de jackfruit in een beslagkom met een ruime snuf zout en peper. Meng dit goed. Voeg de saus toe en roer om het te mengen. Laat de jackfruit afgedekt staan om te marineren. Minimaal 20 minuten, maar beter voor 2 uur.

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg olie toe en laat heet worden. Doe de jackfruit in de pan, maar laat een deel van de marinade in de kom zitten. Bak 5 tot 8 minuten. Schep het goed om en voeg af en toe wat van de overgebleven marinade toe.

Nu kan je de jackfruit gebruiken in salades, sandwiches, taco’s, of in een kom met rijst en groenten. Eet smakelijk!

Tips

  • De jackfruit blijft nog 5 dagen goed in de koelkast en 1 maand in de diepvries. Laat de jackfruit wel ontdooien voor je het bakt.
  • Voor extra smaak, bak fijngesneden sjalot of ui door de jackfruit.

Bron en beeldbron: Minimalist Baker

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.