Er zijn natuurlijk heel veel goede vleesvervangers beschikbaar in de supermarkt, maar ze zelf maken blijft natuurlijk het allerlekkerst! Daarnaast is het ook helemaal niet moeilijk en zitten deze burgers vol supergezonde groenten.
Ingredienten
Voor 3-4 burgers
- 1 blik kikkerwerwten (zie tips!)
- 1 gekookte of gebakken zoete aardappel
- 70 g bevroren erwten
- 50 g havermout
- 60 g mais
- 1 teen knoflook
- hand verse koriander
- hand verse peterselie
- 1 bosui
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1/2 tl komijn
- 1 tl (gerookt) paprikapoeder
- 2 el (olijf)olie
Voor de broodjes en toppings:
- 4 bolletjes of afbakbroodjes
- ijsberglsa
- komkommer
- augurk
- tomaat
- (vega) mayonaise
- ketchup
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en laat draaien tot een smeuïge mix. Als je geen keukenmachine hebt kan je ook aan de slag met een aardappelstamper. Zorg er dan wel voor dat de erwten ontdooid zijn. Verdeel de mix in 3 of 4 burgers en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Zet ze voor 20 minuten in de oven, draai ze daarna om en bak nog 20 minuten.
Serveer de burgers op een broodje met toppings naar keuze. Met bijvoorbeeld frietjes en een salade erbij heb je een meer dan volledige maaltijd met één burger per persoon. Smullen maar!
Bron: De Groene Meisjes
Tips
- Vleesvervangers worden steeds lekkerder, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, goed nieuws voor als je af en toe wat minder uitgebreid wil koken!
- Bewaar het water dat uit het blik met kikkererwten komt! Het heet Aquafaba en je kunt dat gebruiken als eiwit-vervanger in een hele hoop lekkere gerechten, zoals chocolademousse of macarons.
- Bekijk ook eens onze basisprincipes van het Menu van Morgen. Voor een gezond en duurzaam menu