Recept: Falafel wraps met gouden rijst | Natuur & Milieu

Recept: Falafel wraps met gouden rijst

Gezond en lekker eten zonder de aarde uit te putten, hoe doe je dat eigenlijk? Gelukkig is het best simpel. Eet van alles, maar kies meer van het een en minder van het ander. Geef groenten bij iedere maaltijd de hoofdrol. Eet zoveel mogelijk met het seizoen mee en kies voor lokale producten. Varieer uitgebreid met peulvruchten, noten en granen en eet met mate vlees, vis en zuivel. Wees creatief en verspil geen voedsel. Wij brengen dit samen met het Menu van Morgen

Voor sommige maaltijden is het leuk om ze wat specialer te maken. Deze naan met gouden rijst is geïnspireerd op Midden-Oosters streetfood. De naan is gevuld met een variëteit aan texturen en smaken. Door de speciale saus krijgen de wraps een extra kick en wordt hij nog lekkerder! Waan je je al in Oosterse sferen?

Ingredienten

Voor 6 personen

Voor de rijst:

  • 2 el gezouten boter
  • ½ tl gemalen kurkuma
  • Snufje chilivlokken
  • 200 gr rijst
  • 500 ml water
  • Zout & peper

Voor de falafel:

  • 150 gram wortel
  • 400 gr kikkererwten
  • 65 gr bloem
  • 20 gr sesamzaad
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 25 gr verse peterselie
  • Zout & peper
  • Olijfolie

Voor de saus:

  • 150 gr Griekse yoghurt
  • 2 tl honing
  • 1 el appelciderazijn
  • 1 el citroensap
  • 25 gr verse peterselie
  • 1 teentje knoflook

Voor de wrap:

  • 6 naans
  • Sla
  • Komkommer
  • Harissasaus

Bereiding

Smelt de boter in een pan op hoog vuur en voeg de kurkuma en de chilivlokken toe. Voeg de rijst toe en roer tot de rijst goed bedekt is in de kruiden. Voeg water en een snufje zout en peper toe aan de pan. Doe vervolgens de deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de rijst koken voor 10 minuten en zet daarna het vuur uit. Laat de rijst in de afgedekte pan staan voor 15 minuten aan de kant (til niet de deksel op!). Maak na het kwartier de rijst los met een vork.

Voor de falafel: snijd de wortel in kleine stukjes. Doe dit in een kom. Snijd de peterselie en de teentjes knoflook fijn. Lek de kikkererwten uit en spoel deze af onder de kraan. Voeg in de kom de kikkererwten samen met bloem, sesamzaadjes, knoflook, kurkuma, peterselie, zout en peper toe. Gebruik een staafmixer tot het mengsel goed gemengd is. Rol dit ‘deeg’ in balletjes ter grootte van een eetlepel.

Neem een zware pan en doe er genoeg olijfolie in om de balletjes te frituren. Als de olie heet is, voeg de balletjes toe. Laat ze 2 tot 3 minuten bakken tot ze mooi goudbruin zijn. Leg de balletjes op een stuk keukenrol om af te koelen en strooi er een snufje zout over.

Begin vervolgens aan de saus. Snijd de peterselie en knoflook fijn. Doe alle ingrediënten voor de saus in een kom en roer door. Als de saus te dik is, voeg je 1 tot 2 eetlepels water toe. Voeg zout toe naar smaak.

Snijd de komkommer en sla. Leg een naan op een bord en doe de rijst er op. Leg de sla en komkommer op de rijst. Doe de falafelballetjes er bij en giet er wat saus en eventueel harissa overheen. Eet smakelijk!

Tips

  • Door de Griekse yoghurt én de honing in de saus te vervangen door een plantaardige yoghurt en ahornsiroop/agavesiroop is dit recept compleet vegan te maken.
  • Hou je niet wortel? De wortel in de falafel is ook te vervangen door broccoli of bloemkool.
  • Als je niet wil frituren is de falafel ook te bakken in een koekenpan, hij wordt hierdoor wel wat droger.

Bron en beeldbron: Half Baked Harvest

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.