Recept: Curry met bloemkool en aardappel | Natuur & Milieu

Recept: Curry met bloemkool en aardappel

Gezond en lekker eten zonder de aarde uit te putten, hoe doe je dat eigenlijk? Gelukkig is het best simpel. Eet van alles, maar kies meer van het een en minder van het ander. Geef groenten bij iedere maaltijd de hoofdrol. Eet zoveel mogelijk met het seizoen mee en kies voor lokale producten. Varieer uitgebreid met peulvruchten, noten en granen en eet met mate vlees, vis en zuivel. Wees creatief en verspil geen voedsel. Wij brengen dit samen met het Menu van Morgen

Een snelle en gezonde curry bomvol groente. Deze curry is een heerlijke comfort food met het grauwe herfstweer.

Ingredienten

Voor 4 personen

Voor de linzen:

  • 360 ml water
  • 130 gr rode linzen

Voor de curry:

  • 30 ml kokosolie
  • 1 tl hele mosterdzaadjes
  • 1 tl hele komijnzaadjes
  • 1 tl hele korianderzaadjes
  • 3 hele kardemom
  • 80 gr gesnipperde sjalotjes
  • 9 gr fijngesneden gember
  • 1 (serrano) chili peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gr bloemkool
  • 150 gr paprika
  • 225 gr zoete aardappel
  • 1 tl currypoeder
  • 1/4 tl zeezout
  • 400 gr tomatenblokjes uit blik (of passata)
  • 400 ml groentebouillon
  • 30 ml sojasaus
  • 15 ml ahornsiroop
  • 120 ml kokosmelk

Ter garnering:

  • Rijst of quinoa
  • Koriander
  • Limoenpartjes
  • Naan

Bereiding

Kook het water op hoog vuur. Als het water kookt, voeg de linzen toe. laat het op een laag vuur zonder deksel doorkoken voor ongeveer 7 tot 10 minuten. Giet de linzen af en zet ze opzij.

Verwarm een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg olie, mosterdzaad, komijnzaad, korianderzaad en kardemom toe. Bak dit voor ongeveer een minuut. Voeg vervolgens de gesneden sjalotjes, gember en chilipeper (met of zonder pitjes, wat je zelf fijn vind) toe en bak 3 minuten. Roer goed tijdens het bakken. Voeg de knoflook toe en roer door.

Snijd ondertussen de bloemkool, paprika en zoete aardappel in kleine stukjes en voeg deze toe aan de pan. Strooi currypoeder en zout eroverheen en roer door. Kook het voor 4 minuten terwijl je het regelmatig roert.

Doe de tomatenblokjes in een blender (of gebruik een staafmixer) en maak er een puree van (of gebruik passata). Voeg dit samen met de groente bouillon toe aan de pan. Breng het aan de kook op middelhoog vuur en laat 10 minuten staan met de deksel op de pan.

Voeg de linzen, sojasaus, ahornsiroop en kokosmelk toe en roer goed. Breng het weer aan de kook en laat het voor maximaal 15 minuten staan.

Verdeel de curry over kommen en voeg de garnering toe. Eet smakelijk!

Let op! Eet niet de kardemom op, die heeft een hele sterke smaak.

Tips

  • De overgebleven curry is nog vijf dagen in de koelkast te bewaren, of kan de vriezer in voor een maand.
  • Als je de curry opnieuw opwarmt, voeg groentebouillon of kokosmelk toe zodat het niet te dik wordt.
  • Ben je niet zo fan van bloemkool? Dan kan je dit ook vervangen door andere groenten, zoals bijvoorbeeld wortel.
  • In plaats van de hele zaadjes mosterd, komijn en koriander kan je ook de poedervariant gebruiken.

 

Bron en beeldbron: Minimalist Baker

 

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.