Recept: Chipotle Tahini Bowl | Natuur & Milieu

Recept: Chipotle Tahini Bowl

Gezond en lekker eten zonder de aarde uit te putten, hoe doe je dat eigenlijk? Gelukkig is het best simpel. Eet van alles, maar kies meer van het een en minder van het ander. Geef groenten bij iedere maaltijd de hoofdrol. Eet zoveel mogelijk met het seizoen mee en kies voor lokale producten. Varieer uitgebreid met peulvruchten, noten en granen en eet met mate vlees, vis en zuivel. Wees creatief en verspil geen voedsel. Wij brengen dit samen met het Menu van Morgen

Deze bowl is simpel om te maken en kan zowel ’s middags als ’s avonds gegeten worden. Door de bowl simpel te houden is de chipotle-tahinisaus de echte ster van deze maaltijd! Ook kan er met deze bowl flink gevarieerd worden met groenten en andere ingrediënten, voor als je een keer iets anders wil.

Ingredienten

Voor 6 bowls

Voor de chipotle tahini

  • 120 ml olijfolie
  • 60 ml water
  • 60 ml tahini
  • 1 tot 2 chipotle pepers in adobo saus
  • 1 teentje knoflook
  • 60 ml sinaasappelsap
  • ½ tl zout

Voor de gebakken zoete aardappel

  • 3 zoete aardappels
  • 1,5 el maïzena
  • 1,5 el olijfolie
  • 1 tl zout

Voor de bowl

  • 3 avocado’s
  • 300 gr quinoa
  • 300 gr boerenkool
  • 6 gekookte eieren (optioneel)

Bereiding

Snijd de chipotle peper(s) en het teentje knoflook fijn. Doe olijfolie, water, tahini, de fijn gesneden peper(s) en knoflook, sinaasappelsap en het zout in de keukenmachine. Maal tot een mooie saus. Voeg zout en peper toe naar smaak.

Verwarm de oven voor op 220°C. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Schil de zoete aardappels en snijd ze in stukjes en leg ze vervolgens op de bakplaat. Strooi maïzena erover en bedek de zoete aardappels hiermee. Giet een scheut olijfolie en een snuf zout over de aardappels en schud het goed door elkaar. Bak 20 minuten in de oven. Schep het na 20 minuten door elkaar en bak het voor nog 10 tot 15 minuten.

Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking. Kook ook de eieren. Als de quinoa gaar is, verdeel deze over de kommen. Snijd de avocado in stukjes. Pel de eieren en snijd door de helft. Leg de avocado, de zoete aardappel, de boerenkool en het ei op de quinoa. Giet hier de saus overheen. Eet smakelijk!

Tips

  • De saus is nog ongeveer een week houdbaar in de koelkast.
  • Hou je niet zo van boerenkool? Dan kan je deze ook vervangen door spinazie of andere bladgroentes.
  • De chipotle tahini is ook goed te gebruiken in salades of tussen een sandwich.

 

Bron en beeldbron: Pinch of Yum

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.