Recept: Bloemkool 'steaks' | Natuur & Milieu

Recept: Bloemkool ‘steaks’

Geschroeide bloemkoolsteaks met harissa

Van plan om binnenkort te barbecueën? Wat dacht je van bloemkoolsteaks? Deze ‘steaks’ zijn verrassende smaakmakers. Lekker met een frisse salade en zelfgemaakte harissa!

Ingredienten

Voor 2 personen:

Voor de steaks

  • 1 bloemkool
  • 180 ml water
  • 1 teen knoflook
  • 1 el ahornsiroop of honing
  • sap van 1 citroen
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gemalen koriander
  • 2 tl cayennepeper
  • zout
  • olijfolie

Voor de salade

  • olijfolie
  • 1 blik kikkererwten
  • 200 gr palmkool/cavolo nero
  • sap van 1 citroen
  • 2 el peterselie
  • zout en peper
  • tahini ter garnering

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snij het groene blad van de bloemkool en snij vervolgens de bloemkool door de helft. Snij aan beide kanten een dik plak, zodat je twee “biefstukken” hebt,  van elk ongeveer 4 cm dik. Leg plakken opzij.

Snij alle overgebleven stukken bloemkool fijn. Verhit in een grote koekenpan het water. Voeg zodra dit kookt de gesneden bloemkool toe en dek af om te stomen. Laat 5 minuten koken. Voeg de gehakte knoflook toe en bak dit zonder deksel 5 minuten mee tot de bloemkool gaar is. Doe dit vervolgens in de keukenmachine en voeg citroensap toe.  Terwijl de keukenmachine loopt, druppel je langzaam 1 eetlepel olijfolie toe. Voeg een klein beetje zout toe. Pulseer dit tot het een dikke, gladde massa is.

Verwarm in dezelfde pan een beetje olijfolie. Zodra het flink heet is voeg de bloemkoolplakken toe. Laat ze 3 minuten aan elke kant schroeien.  Meng ondertussen in een kleine kom 2 theelepels water, ahornsiroop, paprika, komijn en koriander. Als de bloemkool is gebakken leg je de steaks op de bakplaat. Smeer de harissa aan beide kanten van de bloemkool. Zet de bloemkool daarna 5 minuten in de oven.

Terwijl de bloemkoolsteaks in de oven liggen, bereid je de warme kikkererwtensalade voor. Verhit olijfolie in een pan. Voeg als het heet is de kikkererwten toe en bak ongeveer 2-3 minuten. Voeg vervolgens de palmkool en citroensap toe en bak 1-2 minuten. Haal van het vuur en roer de peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Stel het gerecht samen door de bloemkoolpuree in het bord te scheppen en voeg de kikkererwtensalade toe. Leg de gebakken bloemkoolsteaks erop en garneer met wat tahini. Eet smakelijk!

Bron: Evergreen Kitchen

Tips

  • Benieuwd naar meer handige tips en tricks voor grillen met groente? Bekijk onze pagina over het Menu van Morgen!
  • Dit recept voor de barbecue? Leg dan de bloemkool in plaats van in de oven even op de barbecue.
  • Weinig tijd? Jumbo verkoopt heerlijke kant en klare groentepakketten. Kijk voor meer inspiratie op de website.
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.