Pizza met appel, gekarameliseerde ui en pompoenpitten

Appels, uien, pompoen zaadjes.. Al deze ingrediënten maken van deze pizza een echt herfstgerecht. Het recept is relatief simpel, maar zit vol met smaken en, niet onbelangrijk, heerlijke kazen. En door appelcider toe te voegen aan de uien worden ze lekker zoet en smaken ze extra goed in combinatie met de appels.

Ingredienten

Voor het pizzadeeg

  • 350ml bloem
  • 120ml warm water
  • 350ml gist
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel olijfolie

Je kunt natuurlijk ook kant en klaar pizzadeeg gebruiken.

Voor de topping

  • 2 zoete witte uien, dun gesneden
  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 35cl appelcider
  • zout naar smaak
  • 2 appels, dun gesneden
  • 200gram Gruyère kaas, geraspt
  • 100gram gorgonzola kaas, verkruimeld

Voor het saliekruim

  • 120g schoongemaakte pompoenpitten
  • 2 eetlepels ongezouten boter
  • 2 eetlepels verse salie, gesneden
  • zout en peper na smaak

eventueel als smaakmaker krokant gebakken gedroogde ham zoals prosciutto toevoegen. (let op keurmerk)

Bereiding

Het pizzadeeg
Mix het water met de gist in een kom het roer het goed door, laat het hierna tien minuten rusten. Voeg de bloem, het zout en de olijfolie roer het door tot een geheel is. Kneed het, op een met bloem bestoven werkvlak, tot een bal. Plaats de bal vervolgens in een warme omgeving (kamertemperatuur) en wikkel hem in theedoek. Laat het zo’n 45 minuten rijzen tot het in omvang verdubbeld is.

Het saliekruim
Doe de pompoenpitten in de blender tot het fijne kruimels zijn. Bak vervolgens de boter bruin in een koekenpan en voeg de kruimels toe. Rooster deze 5 minuten tot ze goudbruin zijn, roer de salie er doorheen en bak het nog een minuut. Breng het op smaak met peper en zout.

Het maken van de pizza
Verwarm de oven voor op 220 graden C.

Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en doe de boter in de pan. Voeg de uien en de bruine suiker toe en laat het 10 minuten opstaan terwijl je het constant doorroert. Voeg vervolgens de appelcider toe en laat het doorkoken. Doe dit tot de appelcider verdampt is.

Wanneer het pizzadeeg klaar is moet hij platgemaakt worden. Dit kan zowel met je handen als met een deegroller. Zorg wel dat je de ondergrond bestrooid met bloem, anders blijft het deeg plakken. Leg het deeg op een ingevette bakplaat en gebruik je handen om hem in de juiste vorm te kneden. Leg de uien op de pizza en leg hier bovenop een laag appels. Verspreid als laatste alle kaas over de pizza.

Bak de pizza 25 tot 30 minuten in de oven tot de kaas goed gesmolten is. Haal de pizza uit de oven en bestrooi het met het saliekruim.


Eet smakelijk!
Laat je ons weten wat je er van vond?

Volgens de groente- en fruitkalender zijn zowel appels als uien een duurzame keuze in oktober!

Bron: http://www.halfbakedharvest.com

 

Meer lekkere recepten?

Met onze Goed Eten nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de lekkerste duurzame recepten en een heleboel leuke tips en weetjes over gezond en duurzaam eten. Schrijf je in:

 

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="44" title="false" description="false"]