Natuur & Milieu in het nieuws - november/december 2020 | Natuur & Milieu

Natuur & Milieu in het nieuws - november/december 2020

Natuur & Milieu zoekt regelmatig de media op met onze onderzoeken, samenwerkingen of campagnes. Ook houden wij uiteraard de actualiteiten in de gaten en reageren wij wanneer we dat nodig vinden om op te komen voor het klimaat en de natuur in het maatschappelijk debat. Denk bijvoorbeeld aan politieke ontwikkelingen of nieuw wetenschappelijk onderzoek. In deze nieuwe rubriek delen we onze mediasuccessen van de afgelopen maand. Lees je mee?

Stroomranking 2020 wijst uit: veel leveranciers doen nog aan greenwashing

In november brachten wij zoals ieder jaar onze Stroomranking uit, dit jaar samen met de Consumentenbond en WISE Nederland. In de ranking kun je terugzien hoe duurzaam jouw energieleverancier is. Dit jaar bleek uit ons onderzoek dat sommige stroomleveranciers goede stappen zetten, maar dat een groot deel nog aan greenwashing doet. Tijd dat daar iets aan gedaan wordt! Verschillende media namen ons bericht over en ons onderzoek werd ook genoemd in het ochtendjournaal. Uiteindelijk heeft onze publicatie zelfs geleid tot een motie in de Tweede Kamer, met een mooi resultaat: de politiek gaat werken aan beleid om transparantie af te dwingen bij stroomleveranciers.

Lees het NOS-artikel

Mission Reuse gestart in Utrecht

Eerder dit jaar hebben we de handen ineengeslagen met de organisaties Enviu en Recycling Netwerk Benelux om te werken aan herbruikbare oplossingen binnen Mission Reuse. Met Mission Reuse voeren we de komende tijd diverse experimenten uit met herbruikbare oplossingen voor verpakkingen, te beginnen in Utrecht. Onze eerste pilot met herbruikbare leenbekers, Cup for Life, ging in november van start. Het bericht dat we hierover uitstuurde werd goed ontvangen in de media en er verscheen zowel een artikel in de Trouw, als het Algemeen Dagblad. Die publiciteit kwam als geroepen, want hoe meer mensen beseffen dat wegwerpspullen niet nodig zijn, des te groter wordt onze beweging vóór hergebruik.

Lees het Trouw-artikel

De Rijke Noordzee: oesters uitgezet in park Blauwwind

Met De Rijke Noordzee zetten we volop stappen om natuurversterking te realiseren in windmolenparken. Omdat er binnen deze parken niet over de bodem mag worden gevist, kunnen ze uitstekend fungeren als kraamkamer voor onderwaternatuur. Zo hebben we in november oesters uitgezet in het windpark Blauwwind om te kijken of de oesters zich hier thuis voelen en oesterbanken gaan vormen. Dit helpt ons om een beter beeld te krijgen van natuurontwikkeling in dit soort parken. Deze maand waren onze collega’s Nathalie en Christiaan uitgenodigd om op televisie hier meer over te vertellen. Nathalie werd geïnterviewd in de 5 Uur Show (zie fragment hieronder) en Christiaan was te gast in het programma Koffietijd.

Plug-in hybrides niet zo duurzaam als gedacht

Toen de Europese milieuorganisatieTransport & Environment (T&E) een rapport uitbracht over plug-in hybrides, werd ons vermoeden bevestigd: deze zijn helaas niet zo duurzaam als vaak wordt gedacht. T&E liet drie van de meest populaire plug-ins modellen in de praktijk testen. Daaruit bleek dat de auto’s op een volledig opgeladen batterij en in optimale omstandigheden 28-89 procent meer CO2 uitstoten dan de autofabrikanten aangeven. De Nederlandse overheid subsidieert plug-in hybride auto’s rijkelijk door korting te geven op de aanschafbelasting (BPM). Wij lieten daarom van ons horen en deden in de media de oproep om belastingvoordelen voor plug-in hybrides te beëindigen. Verschillende media namen ons bericht over, zo verscheen het op de website van RTL Nieuws en werd het besproken op BNR Nieuwsradio.

Lees het RTL Nieuws-artikel

Luchtvaartnota overschrijdt klimaatdoelen met 90 Megaton CO2

Op 15 december brachten wij een onderzoek uit over de CO2-uitstoot van de luchtvaart. Daaruit bleek dat de huidige plannen in de Luchtvaartnota leiden tot een overschrijding van de klimaatdoelen van Parijs met 90 Megaton CO2. We berekenden dit aan de hand van een koolstofbudget. We publiceerden het onderzoek in aanloop naar het luchtvaartdebat dat begin 2021 in de Tweede Kamer plaats zal vinden. Ook de Luchtvaartnota staat daar op de agenda. Wij roepen de minister op om onze studie ter harte en doeltreffend klimaatbeleid op te stellen. Ons bericht werd door verschillende media overgenomen, zoals door Vroege Vogels.

Lees het Vroege Vogels-artikel

 

 

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor