Mythbusters van het Klimaatakkoord: vlees | Natuur & Milieu

Mythbusters van het Klimaatakkoord: vlees

Het eerste ontwerp van het Klimaatakkoord is klaar. In de media wordt ondertussen volop gesproken over de inhoud en de gevolgen voor consumenten. In de reeks Mythbusters van het concept-Klimaatakkoord duiken we met onze programmaleiders in de belangrijkste verhalen die de ronde doen. Zijn het broodjeaapverhalen?

Mythe: DOOR HET KLIMAATAKKOORD MAG IK GEEN VLEES MEER ETEN

Wat staat er in het concept-Klimaatakkoord?

In het concept-Klimaatakkoord neemt de land- en tuinbouw een prominente plek in, omdat onze voedselproductie bijdraagt aan 14% van de totale uitstoot in Nederland. In het voorlopige akkoord staan daarom maatregelen voor een duurzamere voedselproductie. Maar de productie heeft ook een wisselwerking met ons dieet. Het concept-Klimaatakkoord bevat om die reden ook doelen voor de consument voor ‘klimaatvriendelijker eten’, waarbij plantaardige eiwitten, groente en fruit een belangrijkere rol gaan spelen. Maar mogen we dan straks helemaal geen vlees meer eten?

Klimaatvriendelijk dieet hoeft niet vleesloos

Een klimaatvriendelijk dieet hoeft niet helemaal vleesloos te zijn. In het concept-Klimaatakkoord staat dan ook niet dat we helemaal geen vlees meer mogen eten in 2030. Er staan doelen in voor een klimaatvriendelijker dieet. In 2030 is het de bedoeling dat we nog maar 40% (in plaats van 60%) van onze eiwitten uit dierlijke eiwitbronnen halen, zoals vlees, zuivel en kaas, omdat die bronnen een hogere CO2-uitstoot hebben dan de meeste plantaardige eiwitbronnen zoals bonen, noten en granen. Daarbij is het ook de bedoeling dat we 10-15% minder eiwitten gaan eten, omdat we nu vaak meer eten dan ons lichaam nodig heeft. Als consument zal je daarom wel merken dat je door de afspraken in het concept-Klimaatakkoord gestimuleerd wordt, om meer groente en fruit te eten en minder vlees. Vaker vegetarisch. En kies je voor vlees, dan kleinere porties. Wil je dus wél een keer een gehaktbal eten, dan kan dat ook in 2030 nog steeds.

Ontdek het Menu van Morgen

Natuur & Milieu heeft het Menu van Morgen ontwikkeld om je te helpen gezond en lekker te eten, rekening houdend met de aarde. Inspiratie, recepten en tips vind je op onze website:

MenuvanMorgen.nl
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.