Flexitarier: Bronnen e-kookboek | Natuur & Milieu

Flexitarier: Bronnen e-kookboek

Voor de inhoudelijke informatie in ons e-kookboek baseren wij ons op meerdere bronnen en onderzoeken. Hier vind je de bronvermelding die daarbij hoort.

Op p. 8 t/m 11 geven wij kort aan wat de voordelen van een flexitarisch eetpatroon zijn. Klik op onderstaande links voor de verantwoording en meer informatie per onderdeel:

Voordelig voor de gezondheid
Voordelig voor het milieu
Voordelig voor het dierenwelzijn
Voordelig voor de wereldvoedselverdeling

Daarnaast staan er door het hele e-kookboek heen een flink aantal ‘extra lekker omdat…’ feitjes bij de recepten. De bronnen daarvan staan hieronder. Je leest deze als volgt:

Recepttitel
Extra lekker omdat…
Bron

Mosterdroomsoep met gefrituurde broodsticks
Elke Nederlander gooit gemiddeld zo’n 50 kilo goed voedsel per jaar weg. Brood staat in de top drie van vaakst weggegooide voedingsmiddelen. Hartstikke zonde, want ook van oud brood kun je nog heel veel lekkers maken, zoals deze broodsticks!
http://www.milieucentraal.nl/themas/milieubewust-eten/voorkom-voedselverspilling

GroentenSchijfSoep
Bij de productie van plantaardige vleesvervangers wordt gemiddeld vijf keer minder broeikasgassen uitgestoten dan bij de productie van vlees.
http://www.ce.nl/publicatie/life_cycle_impacts_of_protein-rich_foods_for_superwijzer_/1252?PHPSESSID=4384a71181fc4ebb15dc730e468c2029

Gazpacho
Gazpacho is een heel duurzaam soepje. Hij is namelijk het allerlekkerst bij warm weer, en juist dan zijn alle ingrediënten ook in het seizoen. Daarnaast hoeft hij niet gekookt te worden, dus kost de bereiding nauwelijks energie.
http://www.milieucentraal.nl/themas/milieubewust-eten/groente-en-fruitkalender

Pasta-salade
Tonijnen worden vaak gevangen met extreem lange vislijnen (40 tot 100 km.) met heel veel haken of met sleepnetten (purse seine). Hierdoor sterven onbedoeld ook vele dolfijnen, haaien, schildpadden en albatrossen. Een goede reden voor een visvervanger!
www.goedevis.nl

Gemarineerde bietjes met feta en rucola
Bietjes zijn altijd een duurzame groentekeuze. Dit komt doordat ze veelvuldig in Nederland verbouwd worden en dus niet ver getransporteerd hoeven te worden. Daarnaast zijn ze erg lang te bewaren.
http://groentefruit.milieucentraal.nl/groente-en-fruit-kalender/groente-en-fruit-kalender/zoeken/formulier

Vegadel
Voor de productie van al het vlees dat in Nederland gegeten wordt, is evenveel water nodig als 13 maal het jaarlijkse watergebruik van alle Nederlandse huishoudens. Het waterverbruik voor plantaardige vleesvervangers ligt vele malen lager.
http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl0037-Waterverbruik-per-inwoner.html?i=3-126

Tex Mex burger
Peulvruchten, zoals kikkererwten en kidneybonen, zijn in vergelijking met zuivel, kip, vlees en vis de meest duurzame eiwitbron. En nog goedkoop ook!
http://blonkconsultants.nl/publicaties/publicaties-2012/nulmeting-peulvruchten.html

Quorn saté
Niet alleen de quorn is een vleesvervanger in dit recept, maar de pindasaus óók. 100 gram pinda’s bevat meer eiwit dan 100 gram biefstuk, en pinda’s zijn veel minder belastend voor het milieu dan biefstuk.
http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/?q=pinda

Thais Stampotje met Gehacktbal in gember-limoenjus
Aardappelteelt belast het milieu relatief weinig. De opbrengsten per hectare zijn hoog (30-50.000 kg) en telers gebruiken relatief weinig mest en water.
http://www.pieperpad.nl/

Dubbeldekker van groenteschijf en Hete Bliksem
Voor de productie van één appel is 70 liter water nodig. Ter vergelijking: voor een portie rundvlees (100 gram) is 1.550 liter water nodig).
http://assets.wnf.nl/downloads/waterrapport_wnf_web.pdf

Falafel
Om een portie falafel te produceren heb je 7,5 keer minder land nodig dan voor de gemiddelde portie vlees.
http://www.ce.nl/publicatie/life_cycle_impacts_of_protein-rich_foods_for_superwijzer_/1252?PHPSESSID=4384a71181fc4ebb15dc730e468c2029

Vegetarische spaghetti bolognaise
Als alle Nederlanders de helft van de week kiezen voor duurzaam vlees en de andere helft voor een plantaardig alternatief verminderen zij de milieubelasting door vleesconsumptie met tweederde.
/nieuws/flexen-met-vlees-helpt-mens,-milieu-en-natuur-enorm-vooruit/

Roti Anders
Linzen bevatten veel vitamines en mineralen. Ze zitten bomvol vitamine B1, B6, folaat, kalium, fosfor, ijzer en eiwitten.
http://blonkconsultants.nl/publicaties/publicaties-2012/nulmeting-peulvruchten.html

Cannelloni met spinazie en vega gehakt
Voor de productie van vleesvervangers is gemiddeld vier keer minder landbouwgrond nodig dan voor de productie van vlees.
Eigen berekening op basis van http://www.urgenda.nl/documents/Blonke.a.Milieu-effectenEiwitrijkevoeding.pdf

Quiche Lorraine
De meest duurzame eieren zijn biologisch of van Rondeel. De code (0,1,2 of 3) op eieren maakt diervriendelijk kiezen makkelijk: hoe lager de code, des te beter heeft de kip het gehad.
/nieuws/term-scharrelei-moet-worden-afgeschaft/

Pasta met groentesaus
Als alle Nederlanders twee dagen per week een plantaardige maaltijd zouden eten in plaats van één met vlees, dan zou dat per jaar de CO2-uitstoot van 570.000 personenauto’s schelen.
https://www.natuurenmilieu.nl/themas/voedsel/

HOT POT
Wortels zijn een heel makkelijke groente om zelf te verbouwen; dat kan in de tuin natuurlijk, maar zelfs ook in een bak op het balkon. Lekker èn duurzaam!
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wortel_(groente)

Thaise Noodles
Paddestoelen zijn vanwege hun bite een goede vervanger van vlees in een maaltijd. Qua voedingswaarde zijn ze geen volwaardige vleesvervanger, maar wel enorm gezond. Ze bevatten veel eiwit, ijzer en vitamine B1 en B2.
http://www.food-info.net/nl/national/ww-champ.htm http://www.casaforesta.nl/

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor