Salade van kool, quinoa en flespompoen Recept | Natuur & Milieu

Lekkermakerrecept: Salade van kool, quinoa en flespompoen

Wat eet jij morgen? Dat was de vraag aan de deelnemers van de receptenwedstrijd van MeNU van Morgen. Hieronder het recept van Lisette van der Linden.

Ingredienten van salade van kool, quinoa en flespompoen recept

Voor de salade:

  • 1 flespompoen
  • 5 bospenen
  • 2,5 el olijfolie
  • 180 gr quinoa
  • 480 ml groentebouillon (deze kan je zelf trekken maar je kan uiteraard ook bouillonblokjes gebruiken)
  • 1 groene kool
  • 50gr gedroogde cranberry’s in stukjes gesneden

Voor de dressing:

  • 1 sinaasappel, gepeld en uitgeknepen
  • 60ml olijfolie
  • 2el balsamico-azijn
  • 2el ahornsiroop
  • 1el sojasaus
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden. Was de pompoen en snijd hem in de lengte doormidden. Schep de pitten en de draden eruit en leg de helften, met de schil naar boven, neer en snijd ze in halve manen. Leg de halve manen op een, met bakpapier beklede, bakplaat.

Was de bospeen en snijd de eindjes eraf en snijd ze door de lengte van boven naar beneden doormidden. Naar wens kan je de bospeen eerst schillen. Leg de bospeen bij de pompoen op de bakplaat en besprenkel het geheel met 1,5 eetlepel olijfolie. Wrijf en draai even goed door zodat alles bedekt is met een laagje olie. Bak dit voor 40 minuten, waarbij je alles om de 10 minuten even omdraait zodat alles goed gaar wordt.

Terwijl de groenten rustig roosteren in de oven, spoel de quinoa een aantal keer schoon om eventuele bittere smaak te verwijderen. Giet de bouillon in een medium pan en voeg de quinoa toe. Breng aan de kook en zet het gas terug en doe de deksel op de pan. Laat 20 minuten pruttelen of totdat de bouillon goed is opgenomen (afhankelijk van de grote van de pan en de quinoa kan dit soms verschillen). Draai het vuur uit en laat rustig staan.

Verwarm 1 eetlepel olijfolie in wok. Was de kool en dep hem droog. Snijd de kook in grote stukken en verwijder de harde stukken. Bak de kool voor ongeveer een minuut, schud lekker zodat alles genoeg hitte krijgt. Draai het vuur uit en laat rustig staan zodat het nog even door kan garen.

Dressing

Voor de dressing, snijd de sinaasappel door en knijp zoveel mogelijk sap eruit. Natuurlijk kan je dit ook met de pers doen. Voeg de olijfolie, de balsamico-azijn, de sojasaus en de ahornsiroop bij het sap en roer goed door met een vork totdat het een mooie, gladde dressing wordt. Zout en peper kun je naar smaak toevoegen.

Voeg de pompoen, kool, bospeen, quinoa en gedroogde cranberry’s bij elkaar in een mooie schaal en giet de dressing eroverheen. Schud goed om zodat de dressing over alle groente heenzit.

Eet smakelijk!

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor
[gravityform id="186" title="false" description="false"]
<div class='gf_browser_unknown gform_wrapper' id='gform_wrapper_186' ><div id='gf_186' class='gform_anchor' tabindex='-1'></div><form method='post' enctype='multipart/form-data' id='gform_186' action='/blog/lekkermakerrecept-salade-van-kool-quinoa-en-flespompoen/#gf_186' data-abide > <div class='gform_body'><ul id='gform_fields_186' class='gform_fields top_label form_sublabel_below description_below'><li id='field_186_1' class='gfield gfield_contains_required field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' for='input_186_1' ><span class='gfield_required'>*</span></label><div class='ginput_container ginput_container_email'> <input name='input_1' id='input_186_1' required type='email' value='' class='medium' placeholder='voorbeeld@emailadres.nl' aria-required="true" aria-invalid="false" /> </div></li><li id='field_186_2' class='gfield gform_validation_container field_sublabel_below field_description_below gfield_visibility_visible' ><label class='gfield_label' for='input_186_2' >Email</label><div class='ginput_container'><input name='input_2' id='input_186_2' type='text' value='' autocomplete='off'/></div><div class='gfield_description' id='gfield_description__2'>Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.</div></li> </ul></div> <div class='gform_footer top_label'> <input type='submit' id='gform_submit_button_186' class='gform_button button' value='Aanmelden' onclick='if(window["gf_submitting_186"]){return false;} if( !jQuery("#gform_186")[0].checkValidity || jQuery("#gform_186")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_186"]=true;} ' onkeypress='if( event.keyCode == 13 ){ if(window["gf_submitting_186"]){return false;} if( !jQuery("#gform_186")[0].checkValidity || jQuery("#gform_186")[0].checkValidity()){window["gf_submitting_186"]=true;} jQuery("#gform_186").trigger("submit",[true]); }' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='is_submit_186' value='1' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_submit' value='186' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_unique_id' value='' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='state_186' value='WyJbXSIsIjUzYTVmOWI1MGFlZDU4ZjI0NzYwYTBhZDY0NTJkZjJiIl0=' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_target_page_number_186' id='gform_target_page_number_186' value='0' /> <input type='hidden' class='gform_hidden' name='gform_source_page_number_186' id='gform_source_page_number_186' value='1' /> <input type='hidden' name='gform_field_values' value='' /> </div> </form> </div><script type='text/javascript'> jQuery(document).bind('gform_post_render', function(event, formId, currentPage){if(formId == 186) {if(typeof Placeholders != 'undefined'){ Placeholders.enable(); }} } );jQuery(document).bind('gform_post_conditional_logic', function(event, formId, fields, isInit){} );</script><script type='text/javascript'> jQuery(document).ready(function(){jQuery(document).trigger('gform_post_render', [186, 1]) } ); </script>