Koolrabi: een vergeten knol | Natuur & Milieu

Koolrabi: een vergeten knol

'Het kooltje dat op aarde rust': de merkwaardige groente heeft deze titel te danken aan het feit dat zij boven de grond groeit, in tegenstelling tot de andere knollen. De koolrabi is niet erg populair, maar daar verandering in!

De koolrabi. Veel mensen zullen niet weten hoe deze knol er precies uit ziet. Misschien heb je het wel nooit gegeten, laat staan ermee gekookt! We gaan je helpen. Naast dat koolrabi gewoon heel lekker en gezond is, is het altijd leuk om meer groente aan je menu toe te voegen. Wil jij ook graag meer weten over deze merkwaardige, maar lekkere groente? Lees dit en je durft voortaan gewoon die koolrabi aan!

Waarom goed (voor je)?

Het leuke aan deze groente is dat het knolletje gewoon in Nederland kan groeien, dus er komt nauwelijks transport aan te pas. En van lokaal eten worden wij blij! De koolrabi heeft dus een lage klimaatbelasting en is daarnaast een gezonde, natuurlijke voedingsstoffenbron: het bevat onder meer calcium, kalium, magnesium, en voedingsvezels is rijk aan vitamine C. Het blad van de koolrabi bevat ontzettend veel vitamine A, dat ook veel in vlees te vinden is. Mooi om een keer in te wisselen dus! Deze groente is goed voor jou en tegelijkertijd een duurzame keuze voor onze aarde. Eigenlijk heel zonde dus, dat deze groente vergeten wordt.

Wat kun je ermee?

De koolrabi is een zeer multifunctionele groente: zo kun je de koolrabi koken, bakken, wokken, blancheren en in de oven bereiden. Maar de koolrabi is ook lekker om rauw te eten, dan smaakt zij een beetje naar radijs: licht pittig met een zoet tintje. Heerlijk door een salade dus!

Bas Cloo, chef de cuisine bij kasteel Sterkenburg en medeoprichter van Dutch Cuisine, ging voor Milieu Centraal op camera en laat je zien hoe je deze rakker bijvoorbeeld kunt bereiden. Hij combineert het knolletje met rabarber en Atlantische makreel, ook een verantwoorde keuze in juni (mits handgevangen)! Natuurlijke ingrediënten, waarbij aandacht voor groenten uit het seizoen centraal staat, en op een mooie en simpele Hollandse manier. Helemaal Dutch Cuisine dus!

Bekijk hier het filmpje:

Hoe slacht ik een koolrabi?

Knollen zijn altijd wat lastig om te snijden, omdat ze zo hard, groot en onhandelbaar zijn. Toch zijn er slimme manieren om knolgroenten zoals de koolrabi aan te vallen.
ZTRDG geeft je 4 manieren om koolrabi te snijden, in een kort filmpje:

Lijkt het je al wat om de koolrabi op je boodschappenlijstje voor morgen te zetten? Misschien is het nu nog wat vaag voor je, daarom hebben wij een paar voorbeeldreceptjes voor je geselecteerd! Lees gauw verder en laat je inspireren.

Recepten met koolrabi

Zoetzure koolrabisalade met ananas en bosui

Deze Aziatische zoetzure koolrabisalade is heerlijk als bijgerecht van een lekkere curry of als lunch. Je hebt het volgende nodig voor drie porties: 250 g koolrabi, 150 g verse ananas, 2 grote bosuien, 3 el rijstazijn, 1 el limoensap, 1 el palmsuiker, 1 volle tl verse gemberpuree en een snufje zout. Tip van Lepeltjeliefde: laat de salade minstens een half uurtje staan, dan is de koolrabi lekker zacht geworden en is de smaak goed ingetrokken!

Koolrabi

Bekijk de bereiding van het recept hier.

Gegratineerde koolrabi met walnoot en thijm

Lekker voor de druilerige en onverwacht koude regenachtige zomerdagen, of in najaar of winter: een romige gratin van dit romige knolletje met nootjes voor de bite en thijm voor het geurige aroma. Lekker als bijgerecht, of als voorgerecht of klein gerechtje. in slechts 20 minuutjes klaar! Voor vier personen heb je nodig: 2 koolrabi’s, 1,5L bouillon, 1 sjalot, 1 teentje knoflook, 1 el olie, 125 ml room, 2 takjes thijm, een handje walnoten, blokje boter, zout, peper. O ja én de ovenschaaltjes om het in te doen natuurlijk! Hmm.

koolrabi

Bereiding lezen én bestellen van ingrediënten doe je hier.

Koolrabisalade met een frisse tahini-limoendressing

Deze zomerse salade staat in een handomdraai op tafel en is lekker licht en verfrissend. Je hebt er dan ook niet veel voor nodig, want met een paar ingrediënten staat er zo een heerlijke koolrabisalade op tafel voor vier personen! Daarvoor heb je het volgende nodig: 1 koolrabi, 1/2 kop groene kool, 1 groot bosje peterselie (grof gehakt), 180 gram rozijntjes, 1 kleine rijpe avocado, 1/4 tl gemalen rode peper vlokken en tot slot wat peper en zout naar smaak. Eet smakelijk!

koolrabi

Bekijk hier de ingrediënten van de dressing en de bereiding van het recept.

Romige koolrabi met verse spinazie

Een lekkere vegetarische maaltijd, waarbij groenten de hoofdrol spelen. In dit geval: koolrabi en spinazie. Beide een goede keuze in de maand juni! Wil je dit gerecht voor vier personen maken? Dan heb je het volgende nodig voor op je boodschappenlijstje: 3 tl olie, 3 kleine koolrabi knollen, een klein snufje zout, 3 kleine sjalotjes, 3 grote tenen knoflook, 180 ml plantaardige melk (probeer eens cashewmelk), 1 grote zak verse spinazie (300 gram), 2 theelepels limoensap, 120 gram cashewnoten (even in een droge pan roosteren) en naar keus wat Parmezaanse kaas (bekijk hier alle vegetarische kazen).

koolrabi

Bekijk de bereiding van het recept hier.

‘Spaghetti’ van koolrabi met groene appel en walnoten

Heb je een spiralizer? Dan is dit ook een leuke manier om de koolrabi te bereiden: maak ‘spaghetti’ van de koolrabi en laat het op deze ludieke manier de hoofdrol spelen in je gerecht. Je hebt er het volgende voor nodig: 1 koolrabi, 1 groene appel, wat gekruimelde geitenkaas, een klein handje gepelde walnoten, 1 el gedroogde cranberry’s en 1 handje rucola. Wil je er een lekkere dressing bij serveren? Meng dan het volgende met elkaar: 2 el agave siroop, 1 el rode wijnazijn, 3 el olie, 1 el mosterd, wat zout en peper naar smaak.

Koolrabi door een spiralizer

koolrabikoolrabi

Bekijk hier de bereiding van het recept!

Koolrabikoekjes met aardappel en dille

Leuk: je kunt ook heerlijke koekjes maken van koolrabi! Deze merkwaardige groente blijft ons verrassen… Dit zijn de ingrediënten voor 10 koekjes: 200 g koolrabi, 100 g aardappel, 2 kleine eieren, 40 g boekweitmeel (of ander meel), een bos dille, olie om te bakken, wat zout en versgemalen peper naar smaak.

koolrabi

Lijkt het je lekker? Probeer het eens uit en vind het recept hier.

Zelf telen?

Heb jij een eigen moestuintje en groene vingers? Dan is het misschien wat voor jou om de koolrabi zelf te telen! Het is het gemakkelijkst om te kiezen voor de herfstteelt, dan zaai je de koolrabi midden/eind juni. Tijdens deze teelt kan de koolrabi namelijk gewoon buiten groeien, dus dan heb je geen kas nodig. In de zomerteelt kun je beter binnen zaaien, of onder koud glas. Je kunt dan het beste de koolrabi in april/maart zaaien en in juni/augustus oogsten.

Heb jij zelf een heerlijk recept met koolrabi dat je graag met ons wil delen? Laat het ons weten!

Bekijk ons Pinterestboard voor deze, en meer heerlijke recepten met koolrabi (zoals carpaccio, sushi, soep, chips, quiche, pizza, burgers…hmm)

Tips:

Bronnen: MilieuCentraal, GroenteGroente, DeHippeVegetarier, ZTRDG

 

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor