Ga terugHome      Thema’s      Klimaat & biodiversiteit      Duurzaam leven      Boeken over duurzaamheid
Tips

Boeken over duurzaamheid

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
Breng jij je vrije tijd ook graag door met je neus in een goed boek? Onze collega’s wel! ’s Zomers op het balkon of in de tuin of in de winter lekker op de bank met een dekentje op schoot: lezen is het hele jaar door leuk om te doen. In deze blog tippen wij daarom een aantal favoriete boeken van Natuur & Milieu collega’s over natuur, milieu en maatschappij.
Persoon leest boek

Hoe gaan we dit uitleggen – Jelmer Mommers

Jelmer Mommers schrijft voor De Correspondent over Klimaat & Energie. Onder het mom ‘je angst onder ogen zien’ legt hij in dit boek uit hoe klimaatverandering werkt. Hij drukt ons met de neus op de feiten en laat zien hoe ernstig dit probleem is. Toch is het niet een boek dat je na het lezen dichtklapt met een machteloos gevoel. Mommers gaat namelijk ook in op de oplossing: wij hebben onze toekomst in handen. Dit boek laat dan ook goed zien dat we samen verandering teweeg kunnen brengen als we doorzetten. Op naar een duurzame toekomst!

Sapiens – Yuval Noah Harari

Een veelgeprezen boek, dus wellicht heb je het al gelezen. Zo niet, dan kunnen wij hem je ook van harte aanraden! Het is namelijk niet alleen een boek over ‘de mens’, maar ook over de impact van de mens. Neem een duik in de geschiedenis van de homo sapiens in het boek Sapiens. Schrijver Yuval Noah Harari neemt je op boeiende wijze mee op zijn indrukwekkende zoektocht naar waar wij vandaan komen en hoe we zijn geworden, zoals we nu zijn. Een verhelderend boek, dat onze impact op de wereld nog eens goed onderstreept.

Dit is een goede gids – Marieke Eyskoot

Dit is een goede gids is niet echt een boek dat je zomaar meeneemt naar het park, maar dit naslagwerk is ideaal als je graag duurzame keuzes wilt maken. Marieke Eyskoot bundelde een boel tips voor verantwoorde consumentenkeuzes en interviews met duurzame ondernemers over van alles: van voeding tot kleding en verzorgingsproducten en ‘hoe vier je een feestje op een zo duurzame manier?’ Boordevol tips dus, die je gelijk kunt toepassen en bovendien goed aangeeft welke duurzame merken je in de gaten kunt houden als je graag producten koopt van verantwoorde merken.

The Overstory – Richard Powers

Dit boek van Richard Powers begint met zes afzonderlijke verhalen van mensen die op een of andere manier te maken krijgen met bomen. Stuk voor stuk persoonlijke verhalen, maar in deze roman leer je niet alleen de personages kennen: je leert ook veel over hoe bomen met elkaar communiceren. Het boek biedt meer dan een inkijkje in de biologie, maar bevat zeker een leerzame les die je anders doet kijken naar de natuur en dat verpakt in een fantasierijk verhaal.

Zero Waste Project – Jessie en Nicky Kroon

De dames achter het online platform Het Zero Waste Project – Jessie en Nicky Kroon – leven al sinds 2014 een afvalloos leven, oftewel: zero waste. Door de jaren heen hebben zij een bak aan ervaring opgedaan en een heleboel tips verzameld om afval te minimaliseren of uit te bannen uit je levensstijl. Inmiddels is zero waste uitgegroeid tot een complete beweging van consumenten die proberen hun afval zoveel mogelijk te reduceren om zo hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Jessie en Nicky hebben hun tips en ervaringen samengevat in dit mooie boek. Handig als je ook aan de slag wilt met een zero of less waste levensstijl.

De verborgen impact – Babette Porcelijn

Natuurlijk mag dit boek niet ontbreken in de lijst. Het boek De verborgen impact van Babette Porcelijn laat precies zien wat de verborgen klimaatimpact is van onze levensstijl. Die schoorstenen zien we wel roken, maar welke klimaatimpact heeft de aankoop van een nieuwe televisie nu precies? Dit boek neemt je mee in een boeiend onderzoek naar de verschillende onderdelen in (productie-)processen die vaak voor de consument verborgen blijven. Geheel onderbouwd met onderzoek en cijfers. Je kunt eventueel ook jouw eigen verborgen impact berekenen met de bijbehorende online tool.

Het happy 2050 scenario – Babette Porcelijn

Hoe creëren we een veilige, stabiele wereld waarin we elkaar een happy 2050 kunnen wensen? Hier deed Babette Porcelijn onderzoek naar voor haar nieuwe boek. Het happy 2050 scenario is het resultaat; een compleet plan van aanpak voor een veilige planeet, een geïnspireerde crew, een integer beleid, eco-positieve productie zonder verborgen impact, een gezonde economie en gelijke kansen op welzijn voor iedereen.

Grand Hotel Europa – Ilja Leonard Pfeiffer

Deze roman over toerisme vertelt niet alleen een boeiend verhaal, maar gaat over veel meer dan de ervaringen van een reiziger. Het werpt licht op onze maatschappij en biedt veel stof tot denken. Het verhaal van Grand Hotel Europa raakt beladen onderwerpen, zoals migratie, de Europese identiteit, de veranderende wereldorde en bovendien: het wereld verzwelgende massatoerisme. Laat je hier niet door afschrikken; hoewel er veel wordt gefilosofeerd over het lot van Europa, bevat dit boek meeslepende verhaallijnen waardoor het lastig is om dit boek weg te leggen.

Gevoelstemperatuur – Heleen Ekker

Vraag jij je weleens af hoe de weerman (of weervrouw) zich voelt als er een hittegolf of tropisch storm in Nederland wordt aangekondigd? Klimaatverandering lijkt immers tijdens het tv-weerbericht bijna een verboden woord. Auteur Heleen Ekker ging daarom het gesprek aan met vier weerpresentatoren over klimaatverandering, respectievelijk: Gerrit Hiemstra, Willemijn Hoebert, Marco Verhoef en Peter Kuipers Munneke. Dit boek legt niet alleen klimaatverandering op begrijpelijke wijze uit, maar legt ook de persoonlijke klimaatzorgen van de weerpresentatoren bloot. Een leerzaam boek met interessante verhalen.

Persoon leest een boek

CO2-neutraal ondernemen, zo doe je dat! – Rob van der Rijt

Deze boekentip is voor de zakelijke lezer! Ben je ondernemer of denk je erover na om een eigen bedrijf te starten? In het boek CO2-neutraal ondernemen, zo doe je dat! legt Rob van der Rijt – auteur en oprichter van de community Klimaatplein.com – je uit welke stappen je kunt zetten om de bedrijfsvoering te verduurzamen. Van het berekenen en monitoren van de CO2-voetafdruk van jouw bedrijf tot onder andere het duurzaam opwekken van de benodigde energie: dit boek staat vol praktische voorbeelden om geïnspireerd te raken en de eerste of volgende stap tot verduurzaming te zetten. Nieuwsgierig? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Onze toekomst is nu! – Greta Thunberg

Greta Thunberg verwierf internationale bekendheid toen ze ging spijbelen voor een beter klimaat. Haar staking kreeg aandacht van de gehele wereldpolitiek en inspireerde vele jongeren om ook in actie te komen. Het boek Onze toekomst is nu! vertelt Greta haar bijzondere verhaal. Bovendien bevat het veel tips en handreikingen om als kind zelf een bijdrage te kunnen leveren aan een gezondere wereld. Daarmee biedt het kinderen niet alleen een inspirerend voorbeeldfiguur, maar ook hoop en het positieve gevoel dat ze, net als Greta, zelf een verschil kunnen maken om klimaatverandering tegen te gaan.

Weg Ermee – Dennis Storm

Voormalig programmamaker en presentator Dennis Storm schreef het boek Weg ermee over een minimalistische levensstijl. “Thuis leven alsof je op reis bent, dat is de kunst van minimalisme.” staat er op de kaft. Dit boek is een oproep voor een eenvoudige levensstijl. We kopen te veel en daardoor wordt de aarde te zwaar belast. We moeten minder spullen kopen en Storm, gebaseerd op onderzoek en eigen ervaringen, beschrijft hoe je dit kunt aanpakken. Weg ermee is een persoonlijk en inspirerend boek dat je aan het denken zet over wat je écht nodig hebt. En leert dat je ook zonder een heleboel dingen kan!

Duurzaam zijn moet je durven – Hilda Feenstra

Elke dag doen zich kansen voor om een verschil te maken in de wereld. Dit boek helpt je bewuste keuzes te maken waarmee je bijdraagt aan een betere wereld. Zoals schrijfster Hilda Feenstra zegt: “Het is allemaal een kwestie van durven. Je moet onder ogen durven zien hoe we er nu voor staan, hoe ons voorbestaan wordt bedreigd door de manier waarop we omgaan met onze planeet en met elkaar. Er is ook durf voor nodig om te blijven geloven dat het anders kan, ook als je omgeving je (eerst) niet serieus neemt.” Dit boek daagt je uit om ook jouw steentje bij te dragen!

Het duurzame gezin – Sustainable Family

Wil je met je gezin duurzamer gaan leven, maar weet je niet goed waar te beginnen? Dit boek geeft je antwoorden op allerlei praktische vragen: Wat doet plantaardige voeding met mijn lichaam? Moet ik plastic verpakkingen altijd vermijden? Hoe maak ik mijn tuin aantrekkelijk voor allerlei beestjes? Hoe communiceer ik met mijn kinderen over het klimaat? Ellen, Nikolas en hun twee zoontjes Jules en Arthur laten in dit boek zien hoe zij de afgelopen jaren kozen voor een gelukkige, gezonde en groene levensstijl. Met dit boek hopen zij nog meer mensen positief te inspireren richting een duurzame maatschappij.