Kijk- en leestips voor tijdens de herfstdagen | Natuur & Milieu

Kijk- en leestips voor tijdens de herfstdagen

Met het herfstige weer en nu we weer in een gedeeltelijke lockdown zitten, hebben we meer tijd om documentaires, films te kijken of een goed boek te lezen. In dit artikel delen wij interessante kijktips over natuur en klimaat! Van Netflix tot aan Disney +, dit zijn onze favorieten.

Documentaire: The Game Changers

Als je geïnteresseerd bent in voeding en plantaardig eten, dan is deze documentaire een must-see! De documentaire Game Changers gaat over de kracht van plantaardig eten en hoe plantaardig eten een belangrijke rol kan spelen voor sporters. De verschillen tussen dierlijke- en plantaardige eiwitten worden belicht.

De documentaire Game Changers is te zien op Netflix

Documentaire: David Attenborough: A life on our planet

In deze krachtige film (en het gelijknamige boek) wordt de impact van de mens op de natuur belicht door bioloog en televisiemaker David Attenborough. David heeft voor zijn werk alle continenten op aarde bezocht en zo ook de gevolgen van klimaatverandering met eigen ogen gezien. Hij geeft drukt ons met de neus op de feiten, maar geeft ook een hoopvolle boodschap mee aan de toekomstige generaties. Hij vertelt zowel in zijn film, als in het boek, wat we kunnen doen om de toekomst van onze planeet te redden.

De documentaire A life on our Planet is te zien op Netflix en David’s overtuigende verhaal is ook te lezen als boek.

Documentaire: Natuur op 2

Heb je geen Netflix maar wil je wel graag natuurdocumentaires bewonderen? Op NPO Start kun je genieten van verschillende natuurdocumentaires over buitenlandse natuur of natuur op de Veluwe, maar ook van films over het leven onder water. Een mooi voorbeeld is de documentairereeks Natuur op 2, die voor abonnees van NPO Plus online zijn terug te kijken. Deze serie neemt je mee in de wildernis op verschillende continenten.

Documentaire: Chasing Coral

Door de opwarming van de aarde verandert de natuur en worden de prachtige koraalriffen verwoest. In deze documentaire wordt het ecosysteem uitgelegd en krijg je een kijkje in de onderwaterwereld. De film laat beelden zien van de wereld die je nog nooit eerder hebt gezien. In Charing Coral wordt de urgentie van de toekomst van ons klimaat benadrukt. Als er namelijk niets zou gebeuren, is er waarschijnlijk over 15 jaar geen koraal meer.

De documentaire Chasing Coral is te zien op Netflix

Documentaire: African Cats

Deze film toont de bijzondere wereld van het wild leven op aarde. African Cats laat cheeta’s en leeuwen in het wild zien en vertelt het verhaal van een leeuwenwelp. Een mooie film die een kijkje geeft in het wilde dierenleven en de prachtige natuur van onze aarde. De film is ook leuk om te kijken met kinderen!

African Cats is te zien op Dinsey +

Documentaire: Holland, Natuur in de Delta

Ietsje dichter bij huis is deze prachtige documentaire opgenomen: Holland, natuur in de delta. De makers omschrijven de film zelf als ‘een ode aan onze rivieren en kustgebied en de rijke natuur die zij onze delta brengen’. Geniet van de Hollandse natuur vanuit je luie stoel en doe inspiratie op voor je volgende bezoek aan een Nederlands natuurgebied.

De documentaire Holland, Natuur in de Delta is te zien op Videoland

Boek: Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering

Een boek van klimaatwetenschapper Bart Verheggen. In dit boek wordt duidelijk uitgelegd hoe het klimaat verandert, hoe we dat weten en wat de risico’s zijn. Bart Verheggen is naast klimaatwetenschapper ook docent aan Amsterdam University College. Hij doet al jaren mee aan het maatschappelijke debat over klimaatverandering. Met dit boek schept hij duidelijkheid in de vele informatie die bestaat over de verandering van het klimaat, onderbouwd met wetenschappelijke feiten.

Boek: Doe het zero

Het boek Doe het zero, is pas uit sinds deze zomer, maar je kan de schrijvers Jessie en Nicky Kroon al kennen van Het Zero Waste Project. Ze hebben een blog toegewijd aan een leven zonder afval (zero waste). In dit boek laten ze recepten zien met zo min mogelijk plastic verbruik. Het boek laat zien hoe je dingen die je nu in huis gebruikt kan vervangen door plastic-vrije varianten. Het boek bevat ook handige tips en informatie over een duurzamer leven.

Boek: Als gezond verstand koning was

Het boek Als gezond verstand koning was is geschreven door Dennis Storm en gaat over de schoonheid van een groene revolutie. De meeste mensen beseffen dat we anders moeten gaan leven voor een schonere planeet en groene toekomst, maar toch gebeurt er nog te weinig. Hoe we dat kunnen doorbreken, vertelt de schrijver in dit boek. Hij heeft met zijn boek al duizenden geïnspireerd om minimalistisch te leven, volgens Storm is dat slechts een kwestie van je gezond verstand gebruiken.

Op zoek naar nog meer boekentips? Bekijk dan eens deze blog.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor