Ken jij de Vegan Challenge al? | Natuur & Milieu

Ken jij de Vegan Challenge al?

De afgelopen maand hoorde je in de media regelmatig berichten over de Dry January-beweging: een maand lang, direct na de feestdagen, even geen alcohol. In de maand januari raken dan tienduizenden Nederlanders ruim vier weken lang geen alcohol aan. Maar naast de Dry January is er ook een andere mooie beweging gaande in de maand januari: de Vegan Challenge. Bij de Vegan Challenge eten mensen die normaal gesproken niet veganistisch eten, een maand lang wél veganistisch. En dan gaat het niet om hier en daar een vegan taartje, maar echt 100% vegan, elke maaltijd en de hele dag door. Deze uitdaging wordt georganiseerd door een enthousiast team van vrijwilligers. Hun doel? Zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de veganistische lifestyle en mensen laten ervaren hoe het is om vegan te eten.

Tot dit jaar was januari een van dé startmaanden voor de challenge, maar sinds dit jaar kun je nu ook het hele jaar door met de Vegan Challenge starten. Mocht het nog niet gelukt zijn met die goede voornemens, dan kan dat dus alsnog! Ook eind januari is een prima moment voor een frisse start van het jaar na de vaak toch wel ongezonde feestdagen en nieuwjaarsborrels. In Engeland heet deze maand niet voor niets Veganuary.

Waarom is de Vegan Challenge een goed idee?

 • Je levert een belangrijke bijdrage aan het klimaat en de natuur.
  De voetafdruk (broeikasgas uitstoot) van een veganistisch dieet is vele malen lager dan dat van een vleeseter. Verder heeft de intensieve veeteelt een negatief effect op de natuur, bijvoorbeeld door de uitstoot van ammoniak (stikstof dat op de bodem en in het water komt) en door ontbossingen. Vaker dierlijke eiwitten inwisselen voor een plantaardig alternatief is beter voor milieu en de natuur!
 • Je kan op een laagdrempelige manier experimenteren met plantaardig eten.
  Veganistisch koken is soms een uitdaging als je niet gewend bent om plantaardig te eten. Even een maand proberen is dan een makkelijke manier om te experimenteren met een veganistisch dieet. Op veganchallenge.nl vind je toegankelijke, supermarkt-vriendelijke recepten, maar je kunt uiteraard ook zelf aan de slag met andere websites. Zo lichten wij ook regelmatig bijzondere vegan recepten uit op onze website of kijk eens op deze websites.
 • Je leert nieuwe gerechten en ingrediënten kennen.
  Door veganistisch te koken kom je waarschijnlijk in aan aanraking met een heleboel nieuwe ingrediënten: van gerookte tofu en tempeh tot kievitsbonen en jackfruit. Je komt in een hele nieuwe wereld van mooie plantaardige ingrediënten. Daar gaat jouw kookkennis ook op vooruit!
 • Plantaardig eten, mits gevarieerd, is heel gezond.
  Wanneer je vegetarisch of veganistisch eet, is de kans groot dat je meer groenten eet dan de gemiddelde Nederlander. Vegetariërs en veganisten maken vaak bewustere keuzes wat betreft hun voeding en krijgen daardoor vaak meer groenten binnen, zo blijkt uit verschillende studies. Verder zijn plantaardige eiwitten, zoals in bonen, rijk aan verschillende belangrijke aminozuren (bouwstenen) en dus heel erg gezond. Steeds meer sporters geven aan veganistisch te eten. Intensief sporten en vegan eten kan met de juiste keuzes dus prima samen gaan.

Waar doe je inspiratie op voor de Vegan Challenge?

De website van VeganChallenge (uiteraard)
De website Zokanhetook.nu van de Green Protein Alliance
De website van kookkanaal 24kitchen 
De blog van Lisa Goes Vegan
De blog van de Groene Meisjes

 • sponsor
 • sponsor
 • sponsor