Hoe stem ik 23 mei voor schone oceanen? | Natuur & Milieu

Hoe stem ik 23 mei voor schone oceanen?

We gaan in Nederland op donderdag 23 mei weer naar de stembus. Dit keer om onze vertegenwoordiging in het Europees Parlement te kiezen. Plastic is een belangrijk onderwerp in de verkiezingsprogramma's. Maar waar moet je op letten als je wilt stemmen voor schone oceanen zonder plastic soep?

Wil je 23 mei stemmen voor een duurzame toekomst in Europa? Dan zijn er een aantal standpunten waar je tijdens deze verkiezingen op kunt letten. Op de websites van de meeste partijen vind je vaak een verkiezingsprogramma met al hun standpunten, maar je kunt ook een online stemwijzer invullen die je helpt bij het maken van je keuze. Hieronder geven we enkele tips waarop je kunt letten in de verkiezingsprogramma’s en de stemwijzer als het aankomt op de aanpak van de plastic soep in de oceanen. 

Belangrijke standpunten over plastic
Op dit moment wordt plastic vervuiling van de oceanen al op Europees niveau aangepakt met een plasticstrategie. Dit heeft bijvoorbeeld geleid tot het verbod op plastic wegwerpproducten vanaf 2021 en het verbod op gratis plastic tasjes sinds 2016. De lobby tegen verdergaande maatregelen, onder andere vanuit de frisdrankindustrie, is echter sterk. Kijk daarom goed welke partijen voor verdere maatregelen tegen plastic vervuiling zijn en wie de Europese afspraak onderstrepen waarin is afgesproken om in 2021 de plastic vervuiling van onze zeeën met 50% te verminderen. Duurzame voornemens zie je ook terug in het streven van partijen naar een zorgvuldig en zuinig gebruik van grondstoffen en een circulaire economie.

Vul je de online stemwijzer in? 
Plastic komt ook terug in de online kieswijzer voor de Europese verkiezingen. Na het invullen kun je belangrijke onderwerpen markeren. Markeer standpunt 7 over statiegeld als ‘extra belangrijke onderwerp’ bij de laatste stap om dit standpunt over plastic zwaarder te laten tellen in jouw keuze.

Meer standpunten om goed op te letten
Wil je weten welke andere standpunten bij deze verkiezingen belangrijk zijn voor een duurzame toekomst? Lees dan onze blogs over standpunten over landbouw en het klimaat.

Stem 23 mei voor een duurzame toekomst!

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor