Hoe stem ik 23 mei voor een duurzame landbouw? | Natuur & Milieu

Hoe kies ik 23 mei voor een duurzame landbouw?

In Nederland mogen we op donderdag 23 mei naar de stembus om onze vertegenwoordiging in het Europees Parlement te kiezen. Landbouw is een belangrijk onderwerp op de verkiezingsprogramma's. Maar waar moet je op letten als je wilt kiezen voor een duurzame landbouw?

Wil je 23 mei stemmen voor een duurzame toekomst in Europa? Dan zijn er een aantal standpunten waar je tijdens deze verkiezingen op kunt letten. Op de websites van de meeste partijen vind je vaak een verkiezingsprogramma met al hun standpunten, maar je kunt ook een online stemwijzer invullen die je helpt bij het maken van je keuze. Hieronder geven we enkele tips waarop je kunt letten in de verkiezingsprogramma’s en  de stemwijzer als het aankomt op duurzame landbouw. 

Welke invloed heeft de landbouw op een duurzame toekomst?
Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is een belangrijke pijler van de Europese Unie. Dit beleid heeft niet alleen invloed op hoe de voedselvoorziening eruitziet in de lidstaten, maar bepaalt ook in hoge mate hoe het gaat met de natuur (biodiversiteit), het landschap en het dierenwelzijn. Per 2021 wordt dit beleid vernieuwd en moet het Europees Parlement hier akkoord op geven.

Belangrijke standpunten over landbouw
Houd in de gaten welke verkiesbare partijen zich inzetten voor een ‘groenere’ landbouwproductie. Dit blijkt uit standpunten voor landbouw die minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt en meer aandacht besteedt aan dierenwelzijn en het behoud van mooi en soortenrijk landschap. Aandacht voor het inkomen van de boeren is daarbij zeer belangrijk: boerenbedrijven moeten namelijk ondersteund worden, zodat ze een eerlijk inkomen verdienen als ze verduurzamen.

Vul je de online stemwijzer in?
Landbouw komt ook terug in de online kieswijzer voor de Europese verkiezingen. Na het invullen kun je belangrijke onderwerpen markeren. Markeer de volgende standpunten als ‘extra belangrijke onderwerpen’ bij de laatste stap: standpunt 5 over de veehouderij en standpunt 26 over landbouw. De standpunten rondom landbouw tellen dan zwaarder mee in jouw keuze

Meer standpunten om goed op te letten
Wil je weten welke andere standpunten bij de Europese verkiezingen belangrijk zijn voor een duurzame toekomst? Lees in onze andere blogs waar je op kunt letten voor de onderwerpen klimaat en plastic.

Stem 23 mei voor een duurzame toekomst!

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor