Hoe stem ik 23 mei voor een beter klimaat? | Natuur & Milieu

Hoe stem ik 23 mei voor een beter klimaat?

We gaan in Nederland op donderdag 23 mei weer naar de stembus. Dit keer om onze vertegenwoordiging in het Europees Parlement te kiezen. Het klimaat en schone energie zijn belangrijke onderwerpen op de verkiezingsprogramma's. Maar waar moet je op letten als je wilt stemmen voor een beter klimaat?

Wil je 23 mei stemmen voor een duurzame toekomst in Europa? Dan zijn er een aantal standpunten waar je tijdens deze verkiezingen op kunt letten. Op de websites van de meeste partijen vind je vaak een verkiezingsprogramma met al hun standpunten, maar je kunt ook een online stemwijzer invullen die je helpt bij het maken van je keuze. Hieronder geven we enkele tips waarop je kunt letten in de verkiezingsprogramma’s en  de stemwijzer als het aankomt op duurzame energie en het klimaat. 

Belangrijke standpunten over het klimaat
In het klimaatakkoord van Parijs zijn in 2015 afspraken gemaakt over CO2-reductie. Kijk daarom goed welke partijen zich inzetten om die afspraken na te leven en pleiten voor maatregelen die dit mogelijk maken. Denk daarbij aan een echt groene energietransitie waarbij wind- en zonne-energie leidend zijn en minder fossiele brandstoffen worden gebruikt. Let op positieve standpunten ten opzichte van duurzamer reizen, elektrisch vervoer en investeringen in duurzame innovaties. Ook standpunten voor een (hogere) CO2-prijs wijzen op duurzame voornemens. Zo’n prijs kan de ontwikkeling van duurzame technieken namelijk stimuleren en zo bijdragen aan de afgesproken CO2-reductie.

Vul je de online stemwijzer in?
Klimaat en energie komen ook terug in de online kieswijzer voor de Europese verkiezingen. Na het invullen kun je belangrijke onderwerpen markeren. Markeer de volgende standpunten als ‘extra belangrijke onderwerpen’ bij de laatste stap: standpunt 24 over de vliegtaks en standpunt 26 over CO2.

Meer standpunten om goed op te letten
Wil je weten welke andere standpunten bij de Europese verkiezingen belangrijk zijn voor een duurzame toekomst? Lees in onze andere blogs waar je op kunt letten voor de onderwerpen landbouw en plastic.

Stem 23 mei voor een duurzame toekomst!

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor