Haal meer uit je zonnepanelen met CrowdNett | Natuur & Milieu

Haal meer uit je zonnepanelen met CrowdNett

Met Crowdnett is er een mooie oplossing voor het opvangen en bewaren van je eigen opgewekte energie. Onze collega Wilma legt uit.

Op dagen met veel wind draaien windmolens op volle toeren. Net zoals je op zonnige dagen flink kunt profiteren van je zonnepanelen. Maar hoe kun je het overschot aan energie van je panelen vasthouden en opslaan, zodat je ook op bewolkte dagen kunt profiteren van jouw eigen zonne-energie? En hoe voorkomen we dat het elektriciteitsnet bezwijkt onder al te sterke pieken en dalen? Om deze problemen aan te pakken is er voor mensen met zonnepanelen een mooie innovatie op de markt: thuisbatterijen. Wij bekeken de mogelijkheden van CrowdNett van Eneco.

De energietransitie is onontkoombaar. Willen we de planeet leefbaar houden, dan zullen we moeten overschakelen van fossiele op duurzame energiebronnen. Kolencentrales zullen langzaam maar zeker sluiten, en onze stroom zal steeds meer komen uit zon en wind.

Het enige probleem met deze energievoorzieningen, is dat ze onderhevig zijn aan fluctuaties in het weer: waait het hard, dan is er veel energie. Meestal zelfs teveel voor het de behoefte. Ditzelfde geldt voor zonnepanelen op je woning: schijnt de zon flink, dan hou je stroom over en lever je terug aan het net. Is het bewolkt, dan leveren je panelen weinig en moet je aanvullen met andere stroom.

Bewaar je eigen energie voor een regenachtige dag

Een oplossing hiervoor is het gebruik van thuisbatterijen. Het werkt zo: met een thuisbatterij kun je jouw zonnestroom opslaan. Op dagen dat de zon niet schijnt, kun je die stroom gebruiken. Zo haal je veel meer uit je zonnepanelen: in plaats van 30 procent gebruik je volgens Eneco nu tot maar liefst 70 procent van je opgewekte energie. Een voorbeeld van zo’n innovatie is Crowdnett van Eneco. Hiermee helpt Eneco de ontwikkeling naar stabiele duurzame energievoorziening nog een handje: je verhuurt namelijk tegen een aantrekkelijke vergoeding een deel van je thuisbatterij aan Eneco. Alle batterijen vormen zo samen een netwerk, dat ervoor zorgt dat het reguliere elektriciteitsnet niet wordt over- of juist onderbelast.

Een stabieler electriciteitsnet

Een voorbeeld van zo’n onderbelasting zagen we kortgeleden. Op 30 april kampte Nederland ineens met een groot stroomtekort. De oorzaak: verkeerde weersverwachtingen bij de energiebedrijven. Er was die dag veel minder wind en zonneschijn dan verwacht. Bovendien was het zwaarbewolkt, waardoor mensen overdag hun lichten aandeden. Om dit op te vangen kocht netbeheerder Tennet eerst noodvermogens van grijze energiebedrijven in, en daarna (dure) grijze stroom uit het buitenland. Aan het eind van de dag was het systeem gelukkig weer in balans, maar wel met extra inzet van grijze stroom.

Minder afhankelijk van kolencentrales

Met CrowdNett help je mee om dergelijke problemen te voorkomen. Als er weer zo’n situatie is als op 30 april, kan de capaciteit van de thuisbatterijen – en dus groene stroom –  worden gebruikt om dit op te vangen. Zo verkleinen we onze afhankelijkheid van noodvermogens – en dus van van kolencentrales. Bovendien zorg je er met een thuisaccu dus voor dat het systeem beter in balans blijft, want de pieken en dalen in de levering nemen af.

De ontwikkeling van innovatieve manieren van energieopslag, zoals met thuisbatterijen, is een cruciale stap in de energietransitie die we voor de boeg hebben. Met CrowdNett profiteer je meer van je eigen zonnepanelen, en geef je tegelijk fossiele centrales een extra duwtje richting de vergetelheid.

Wilma Berends

Senior projectleider Energie, Natuur & Milieu

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Natuur & Milieu

Volg ons op Facebook en Twitter of meld je aan voor de Nieuwsbrief.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor