Groenten invriezen doe je zo! | Natuur & Milieu

Groenten invriezen doe je zo!

Door je groenten in te vriezen kan je het hele jaar door genieten!

Hoogzomer en begin najaar betekent oogsttijd. Op dit moment is er op de markt en in de supermarkt een explosie van kleur. Stapels en bakken vol verse groente en fruit. Naarmate de herfst en winter naderen, zullen weer vaker ingeblikte en bevroren groenten in de winkelmandjes liggen. Niks mis mee, want groente en fruit wordt na het oogsten snel ingevroren zodat ze meer vitamines behouden dan verse producten. Die kunnen namelijk al een hele reis hebben gehad van land naar supermarkt, waar ze natuurlijk ook enkele dagen in het schap liggen. De voedingsstoffen gaan dus niet verloren met invriezen en – als ze snel en goed ingevroren zijn – de textuur en smaak ook niet. Maar wist je dat je zelf ook makkelijk verse (Hollandse) groenten kunt invriezen? 

Groenten invriezen: de basics

  • Hoe eerder je invriest, hoe meer voedingsstoffen behouden blijven.
  • Was en droog alles grondig. Haal aangetaste plekjes weg en snijd alles in even grote stukken. Dit om te zorgen dat het sneller bevriest en ontdooit, en omdat je zo makkelijk porties kunt maken.
  • Gebruik vriezerbestendige bakjes of vacuümzakjes. Als je helemaal geen plastic wil gebruiken, kijk dan naar vriezerbestendige glazen potten. Let wel op dat je genoeg ruimte overlaat voor het uitzetten van de groenten!

Blancheren

Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden. Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces. De meeste bevroren groenten blijven goed houdbaar blijven voor negen tot twaalf maanden.

Dit zijn de basismethoden voor de enkele groentesoorten:

Bonen

Was de bonen en dop ze. Blancheer hele bonen ongeveer 3 minuten en gesneden bonen 2. Droog ze af, verpak ze en label.

bonen

Erwten

Haal de doperwten uit de peul. Blancheer de erwten of andere peulvruchten anderhalve minuut. Droog deze voor het verpakken.

erwten

Mais

Wil je de hele kolf invriezen? Blancheer deze dan 8 minuten en verpak ze individueel.

Als je alleen de maïskorrels wil invriezen, haal deze van de kolf door de kolf rechtop op een plank te zetten en met een groot mes langs het midden van de kolf snijden. Blancheer de maïskorrels ongeveer 5 minuten.

mais

Aubergine

Snijd in plakken. Bestrooi de plakken met zout en laat ze 30 minuten drogen. Dep ze droog en veeg het zout eraf. Sauteer (in weinig olie op hoge temperatuur bakken) de aubergine in een pan met wat olijfolie tot ze zacht zijn. Laat ze afkoelen voordat je ze verpakt.

aubergine

Kruiden

Alleen basilicum moet kort (1 minuut) geblancheerd worden, andere kruiden kun je zo invriezen. Leg de kruiden op een vetvrij papier in de vriezer.

basilicum

Paprika/peper

Paprika en pepers hebben geen verhittingsproces nodig. Je kan ze heel of in stukken invriezen.

paprika

Tomaten

Methode 1: Was de tomaten. Snijd ze door de helft, in vieren of laat ze heel. Dep ze droog en zuig ze vacuum in een vacuumzak.

Methode 2: Kruis de tomaten in de schil in en kook de tomaten een minuut. Haal ze uit het water en schil ze. Leg ze op een bakplaat en zet ze voor 30 minuten in de vriezer. Verpak ze daarna luchtdicht.

Methode 3: Snijd de tomaten in stukken en laat 5 minuten sudderen tot ze zacht zijn. Druk ze door een zeef om de zaden en vellen te verwijderen. Laat afkoelen en verpak met wat ruimte voor het uitzetten. Ideaal als basis op pizza’s en in pasta’s.

Wat te doen met verse tomaten? Voor iedere tomaat is er een toepassing!

tomaat

Courgette/flespompoen

Was de courgette of flespompoen. Snijd in plakken of blokjes en blancheer ongeveer 3 minuten. Dep droog en verpak.

courgette

Bron: Treehugger

Tips

  • Wil je weten hoe je verse groenten het beste kunt bewaren en verspilling tegengaan? Lees dan ons artikel over verspilling: bespaar groente (de vuilnisbak)
  • Wil je weten wat je allemaal kunt met dingen uit de vriezer? Op Pinterest verzamelden we lekkers voor je! Bekijk het Pinterestbord

 

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor