Groente van de maand oktober: Pompoen | Natuur & Milieu

Groente van de maand oktober: Pompoen

De komende tijd lichten we elke maand een groente voor je uit en kronen deze tot groente van de maand. In de maand oktober is dat: de pompoen!

De komende tijd lichten we elke maand een groente voor je uit en kronen deze tot groente van de maand. In de maand oktober is dat: de pompoen!

Waarom goed (voor je)?

Pompoen is een verantwoorde keuze in oktober en eigenlijk ook de rest van het najaar. In Nederland worden pompoenen in september en oktober geoogst, daarna rijpen ze nog even na om goed op smaak te komen. De rest van de herfst en winter worden de pompoenen in een koeling bewaard. Pompoenen uit Nederland, maar ook uit Frankrijk, Israël, Portugal en Spanje, krijgen van Milieu Centraal het hoogste milieukeur van september tot en met december en zijn daarmee een goede keuze.

Naast dat pompoenen een goede keus zijn voor het milieu, zijn ze ook een goede keus voor je gezondheid. Zo bevat 200 gram gekookte pompoen ongeveer 20% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B1, en 25% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C en E. Vitamine B1 speelt een rol bij je koolhydraatstofwisseling en vitamine C en E zijn belangrijke antioxidanten die een beschermende werking hebben voor je lichaam en een rol spelen in ons afweersysteem. Erg handig dus tijdens de herfst en wintermaanden wanneer onze weerstand wel een boost kan gebruiken!

Wat kun je ermee?

Pompoen kan je in allerlei gerechten verwerken, zo is hij heerlijk geroosterd uit de oven, maar kan je hem ook koken en er puree of soep van maken. Ook geroerbakt is pompoen erg lekker door de zoete en nootachtige smaak. Kook of roerbak je pompoen dan is deze vaak al na 15 tot 20 minuten gaar, bereid je hem in de oven dan duurt het ongeveer 30 tot 45 minuten, afhankelijk van of je ze in grote plakken of kleine blokjes snijdt. Naast het gebruik van pompoen bij hartige gerechten leent deze groente zich ook goed voor zoete lekkernijen zoals de klassieke pompoentaart, een crumble of fudge.

Gooi trouwens de pitjes van de pompoen niet weg! Deze bevatten namelijk fosfor, magnesium, zink en ijzer en zijn daarmee een erg gezonde snack of toevoeging aan je maaltijd. Na het verwijderen van het vruchtvlees kan je deze mee roosteren in de oven of even kort in de pan aanbakken.

Hoe slacht ik een pompoen?

Het kan nogal een uitdaging zijn om een pompoen te snijden en schillen omdat je vaak weinig grip hebt op de pompoen door de ronde vorm en deze vaak ook nog erg hard is. Een tip om het wat gemakkelijker te maken is om de pompoen even kort te koken of in de magnetron te verwarmen zodat je makkelijker in de pompoen kan snijden en de schil kan verwijderen. Naast het schillen met een mesje, kan je het ook proberen met een dunschiller of kaasschaaf. Vooral hokkaido- en flespompoenen hebben een zachte schil, dus die kan je makkelijker met een dunschiller of kaasschaaf schillen dan met een mes. Dit gaat vaak ook nog eens een stuk sneller!

In dit korte filmpje laten ze je het stap voor stap zien:

De beste manier om er achter te komen hoe je een pompoen slacht is natuurlijk door het zelf uit te proberen en te zien wat voor jou het beste werkt. Hier verschillende recepten om jouw pompoen schil skills te testen! Klik op de titel of afbeelding om door te gaan naar het recept.

Recepten met pompoen

Pompoen-kool stoofpot

Dit verwarmende eenpansgerecht zit vol met groenten uit het seizoen. Heerlijk op een regenachtige herfstdag.

Vegetarische hutspot met pompoen en feta

Een twist op de klassieke hutspot. Vervang de wortel door pompoen en de rookworst door feta, en eventueel pijnboompitjes, en je hebt een lekkere variatie voor tijdens de wintermaanden te pakken.

Quiche met flespompoen en hazelnoten

Komen er gasten bij je eten en ben je op zoek naar een gerecht wat makkelijk te maken is en er ook nog eens prachtig uit ziet op tafel probeer dan eens deze quiche. Tip: als je bladerdeeg gebruikt en de pompoen in kleine stukjes snijdt is hij nog sneller klaar!

Pizza met appel, gekaramelliseerde ui en salie-pompoenpittenkruim

Zoals we al zeiden, gooi de pompoenpitten niet weg wanneer je je pompoen slacht! Deze kan je, behalve als gezond tussendoortje, gebruiken op een heerlijke pizza zoals deze.

Pompoenpannenkoekjes

Misschien ken je bananenpannenkoekjes al, maar heb je ook al eens pompoenpannenkoekjes geprobeerd? Een erg lekkere manier om wat extra groenten binnen te krijgen.

Pompoenfudge

Ben je op zoek naar een gezonde snack en heb je nog wat pompoenpuree over dan is dit het perfecte recept. Als je nog een restje pompoenpuree hebt liggen in je vriezer of koelkast is dit recept in 5 minuten gemaakt!

Tips:

  • Wist je dat je de schil van de pompoen ook gewoon kan opeten? Lekker makkelijk als je een pompoensoep gaat maken of als je de pompoen roostert in de oven.
  • Pompoen zit qua smaak tussen wortels en zoete aardappels in. Heb je een lekker recept met wortel of zoete aardappel? Probeer voor de variatie deze eens te vervangen voor pompoen!
  • Weten wat er nog meer in het seizoen is in oktober? Check de groente- en fruitkalender.
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor